Spikerka Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u nedelju je najavila da će tokom sedmice ovo telo biti sazvano kako bi odlučilo o daljim koracima usmerenim prema predsedniku Donaldu Trampu, nakon prošlonedeljnog upada njegovih pristalica na Kapitol hil za vreme sednice na čijem je dnevnom redu bilo potvrđivanje elektorskih glasova.

„Zarad zaštite našeg Ustava i naše demokratije, delovaćemo hitno, zato što ovaj predsednik predstavlja neposrednu pretnju i za jedno i za drugo,“ navodi Pelosi u pismu kolegama iz Demokratske partije.

Danas će Predstavnički dom glasati za predlog rezolucije kojom se o predsednika Majka Pensa zahteva pokretanje 25. amandmana na Ustav SAD, a kojim se proglašava da predsednik nije u stanju da vrši svoje dužnosti. Za usvajanje rezolucije potrebna je većina glasova kongresmena, nakon što juče nije uspeo pokušaj usvajanja ovog zahteva konsenzusom zbog protivljenja republikanaca. Imajući u vidu demokratsku većinu u Predstavničkom domu, očekuje se da će ova rezolucija biti usvojena.

Iako su prošle sedmice mediji spekulisali da je mala verovatnoća pokretanja 25. Amandmana, CNN je u nedelju objavio, pozivajući se na izvore bliske Pensu, da je ova opcija i dalje na stolu za slučaj da „predsednik postane još nestabilniji“. Sa druge strane, strahuje se da bi pokretanje pomenute procedure moglo da prouzrokuje oštru reakciju predsednika Trampa, i eventualno nove talase incidenata.

Ukoliko Pens ne aktivira 25. amandman u roku od 24 časa, Pelosi je najavila pokretanje procedure impičmenta po osnovu podsticanja na pobunu. Očekuje se da bi Predstavnički dom o ovome mogao da već u sredu, bez održavanja saslušanja, prenosi Rojters. Međutim, proces bi pred Senat u najbržem scenariju, došao tek 19. januara, samo dan pred polaganje zakletve novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena.

Međutim, ukoliko bi proces tako brzo stigao do Senata, to bi značilo paralizu nove administracije u prvim nedeljama po stupanju na dužnost, s obzirom na činjenicu da sva Bajdenova imenovanja moraju da budu potvrđena od strane ovog tela. To dalje, ometa donošenje novih mera vezanih za rukovođenje pandemijom virusa korona.

Upravo iz tih razloga Džim Klajburn, jedan od najistaknutijih demokratskih članova u Predstavničkom domu, sugeriše da bi ovo telo (ukoliko se izglasa impičment) trebalo da sačeka nekoliko meseci pre nego što slučaj prosledi na razmatranje Senatu.

Razlog više u insistiranju na ponovnom impičmentu treba videti u pokušaju da se spreči Trampova moguća kandidatura na izborima 2024. godine, što će u slučaju da predsednik bude osuđen, biti izvesno. Sa druge strane, iako su Demokrate nakon izbora u Džordžiji obezbedile većinu i u Senatu, to nije dovoljno za izglasavanje impičmenta, zato što se za tu odluku zahteva dvotrećinska većina svih senatora.

Za to vreme, neke od najvećih svetskih korporacija – poput lanca hotela Mariot International, dve velike banke JP Morgan Chase i Citigroup, kao i kompanije u okviru Blue Cross Blue Shield asocijacije (BCBSA)  koje se obezbeđuju zdravstveno osiguranje za preko 106 miliona Amerikanaca – suspendovale su donacije Republikancima koji su protekle sedmice odbili da verifikuju glasove elektora kojima je potvrđena Bajdenova pobeda na izborima, a neke kao što je Walmart uzeće u razmatranje prošlonedeljne događaje, navodi Rojters.


Nikola Lukić