Aleksandrija Okasio-Kortez, tridesetogodišnja kongresmenka iz Njujorka i članica Demokratske partije, snažno je podržavala Bernija Sandersa tokom njegove kampanje. Poznata po svojim progresivnim i socijaldemokratskim idejama, ova najmlađa poslanica u istoriji američkog Kongresa, u intervjuu za ,,Njujork tajms“ (New York Times) govorila je o predstojećim predsedničkim izborima.

S obzirom da je kandidat koga je podržavala i sa kojim je delila većinu političkih stavova odustao od dalje trke, Džozef Bajden će biti taj koji će na megdan Donaldu Trampu. Sa tim u vezi, Okasio-Kortez je upitana da li će podržati kandidata umerenog krila Demokratske partije.

Mlada kongresmenka je nedvosmisleno potvrdila svoju podršku Bajdenu, naglašavajući da je ujedinjenje Demokratske partije neophodno kako bi se Donald Tramp pobedio, što je, kako je istakla, ,,pitanje života i smrti za američko društvo“. Međutim, Okasio-Kortez je ponovila da postoji velika razlika između toga da li će Bajdena samo podržati na novembarskim izborima, ili će biti spremna da se snažno založi za njegovu pobedu i u samoj kampanji.

Kako će se popularna AOC poneti u izbornoj kampanji, isključivo zavisi od Džoa Bajdena i njegove spremnosti da u svoju političku agendu unese istinske progresivne ideje. Za Demokrate je neophodno, da što pre dođe do ujedinjenja svih frakcija oko Bajdena, kako se ne bi ponovila greška iz 2016. kada je progresivno krilo dugo oklevalo da podrži Hilari Klinton.

Ovoga je svesna i Okasio-Kortez, ali ističe da je ujedinjenje demokrata proces, a u tom procesu i sam Bajden mora pristati na neprijatnosti. Spuštanjem granice ,,Medikera“ (Medicare) na 60 godina nije učinjen nikakav poseban ustupak progresivnom krilu partije, ako imamo u vidu da je Hilari Klinton bila spremna da tu granicu spusti čak na 50 godina. Štaviše, mlada kongresmenka ovaj Bajdenov predlog ocenjuje kao ,,gotovo uvredljiv“.

Svesna da Bajden nije progresivac, napominjući da i građani znaju da postoje granice onoga šta od njega mogu očekivati, Okasio-Kortez naglašava da Bajden u svakom slučaju mora napraviti korak napred u odnosu na vreme Obamine administracije.

,,Vratićemo stvari na način na koji su nekada funckionisale“, poruka je koju Bajden šalje biračima. Međutim, Okasio-Kortez se s pravom pita, kako će ovo uticati na građane za koje su i tada stvari prilično loše funkcionisale? Stoga, ona smatra da je za pobedu na ovim izborima neophodno ljudima uliti nadu u bolje sutra i probuditi optimizam u njima.

Dosadašnji unutarstranački izbori demokrata, pokazali su da je popularnost Bajdena najniža kod dve kategorije stanovništva. To su Latinoamerikanci i mladi progresivni birači. Upravo iz tog razloga, podrška mlade kongresmenke latinoameričkog porekla i zagovornice progresivnih ideja, može biti od presudnog značaja za Džoa Bajdena.

Svestan je toga i Bajden, koji će sada na sve načine pokušati da pridobije Sandersovo biračko telo. Otuda i predlozi za opraštanje studentskog duga porodicama sa srednjim i niskim primanjima, kao i predlog za smanjenje starosne granice ,,Medikera“.

Međutim, nedavno odbijanje pokreta ,,Demokratski socijalisti Amerike“ da podrže Džoa Bajdena pokazuje da očigledno ovim predlozima nije uspeo da zadovolji birače na levom kraju političkog spektra.

Na Bajdenu je sada da vodi opreznu ,,catch-all“ kampanju, pridobijajući glasače levice svojim progresivnim predlozima, ali i istovremeno jačajući svoje biračko jezgro na demokratskom centru.


Sava Mitrović