Predsednik Tramp posredovao je u postizanju istorijskog mirovnog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa dve bliskoistočne zemlje. Sporazum između dve zemlje predstavlja prvi sporazum u proteklih 25 godina kojim jedna arpaska zemlja normalizuje odnose sa Izraleom. Najpre je to učinio Egipat 1979. godine, što je proishodilo njegovim isključenjem iz Arapske lige, nakon njega na taj korak se odlučio Jordan 1994. i na kraju Mauritanija 1999. sa kojom su odnosi ponovo prekinuti 2009. nakon obnavljanja sukoba u pojasu Gaze.

Prema slovu sporazuma, Izrael se obavezao da će obustaviti anektiranje delova Zapadne obale, te da će se pripadnicima islamske veroispovesti omogući veći pristup džamiji Al-Aksa u Starom gradu Jerusalimu, kao i mogućnost leta iz Abu Dabija u Tel Aviv. Sa druge strane, dve zemlje će proširiti saradnju u pogledu lečenja i razvoja vakcine protiv COVID-19, a očekuje se i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma u oblasti bezbednosti, telekomunikacija, energetike, turizma, zdravstvene zaštite i drugim oblastima.

Tramp se nada da će normalizacija odnosa dve zemlje ohrabriti i druge muslimanske države na prosoru Bliskog istoka da slede primer Emirata, čime će doprineti izgradnji mirnijeg, bezbednijeg i razvijenijeg područja. Takođe, približavanje Arapa i Izraela može biti važno i za zajedničko balansiranje Irana, što je jedan od primarnih ciljeva Trampove politike na Bliskom istoku. Posredovanje u postizanju mirovnog sporazuma predstavlja veliku diplomatsku pobedu za Trampovu administraciju pred predstojeće predsedničke izbore.

Mada spoljna politika nema veliki značaj u američkom javnom mnjenju u kontekstu izbora, ovakvi uspesi na globalnom planu ne ostavljaju ravnodušnim javno mnjenje. Pored toga, treba primetiti da pripadnici islamske veroispovesti, prema poslednjem popisu, čine 1,1% stanovništva SAD iliti 3,45 miliona. Podsetićemo da je pre četiri meseca najveći islamski komitet za političko delovanje, Emgejdž, pružio javni izraz podrške predsedničkoj kandidaturi Džozefa Bajdena. Naime, Bajden je izjavio da će se zalagati za ukidanje izvršne naredbe 13769 koju je doneo predsednik Tramp, a u kojoj se zabranjuje ulazak građanima iz 7 zemalja naseljenim pretežno stanovnicima islamske veroispovesti na teritoriju SAD.

Međutim, kako je procenjenja stopa izlaznosti muslimanskih glasača porasla za 25% u tzv. „kolebljivim“ državama, poput Floride, Mičigena i Virdžinije u periodu od 2014. do 2018. godine, u kojma živi nezanemarljiv procenat muslimanskog stanovništva, Tramp ovakvim potezima čini sve napore kako bi povratio poljuljan ugled kod ovih birača. Imajući u vidu da je u svim navedenim državama, izuzev Virdžinije, Tramp ostvario pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine, nema sumnje da će njegova administracija posebnu pažnju posvetiti ovim državama, te da će nastaviti sa diplomatskim aktivnostima na Bliskom istoku.


Lazar Subotić