U svom prvom kominikeu nakon tri godine, lideri 21 države članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), uključujući i američkog predsednika Donalda Trampa, istakli su u petak da je slobodna, otvorena, nediskriminatorna i predvidiva trgovina neophodna za oporavak ekonomije pogođene pandemijom virusa korona.

Kako prenosi Rojters, u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon samita čiji je domaćin virtuelno bila Malezija, lideri APEC-a potvrdili su „podršku dogovorenim pravilima“ Svetske trgovinske organizacije, a koja se odnose na promovisanje stabilnosti i predvidivosti međunarodnih trgovinskih tokova.

Američki i kineski predsednik takođe su istakli da neće pribegavati protekcionističkoj politici. Njihovo zajedničko saopštenje nakon samita izdato je u svetlu trgovinskih tenzija između dve najveće svetske ekonomije. „Pandemija virusa korona stavila je u senku uticaj koji ima američko-kineski trgovinski rat“ istakao je malezijski premijer Muhidin Jasin.

U toku svog obraćanja, Tramp se uglavnom fokusirao na domaća pitanja i uspehe postignute za vreme njegove administracije, što je vrlo neobično ublažen stav, jer je Tramp dosad koristio svaku priliku da u svojim izjavama kritikuje Kinu zbog izbijanja pandemije. U saopštenju Bele kuće navodi se da je Tramp „ponovo potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država izgradnji (američkog) ekonomskog oporavka, kao i u promovisanju mira i prosperiteta u Indo-pacifičkom regionu kroz snažan ekonomski rast“. Prema ovom saopštenju, Tramp je istakao i globalno liderstvo Sjedinjenih Američkih Država po pitanju zdravstva, navodeći uspešan razvoj sigurnih i efikasnih vakcina protiv COVID-19. Bela kuća dodaje da su Tramp i ostali lideri podržali viziju APEC-a Putrajaia 2040 „koja će slobodnu i poštenu trgovinu učiniti fokusom agende APEC-a za naredne dve decenije“.

S druge strane, kineski predsednik Si Điping pozvao je države da „brane multilateralizam“, kao i na slobodnu i otvorenu trgovinu i investicije. Istakao je da Peking „aktivno razmatra“ mogućnost pridruživanja Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), trgovinskom sporazumu koji uključuje Japan, Meksiko, Kanadu i druge regionalne ekonomije, ali ne i Sjedinjene Države. Tramp je 2017. godine povukao SAD iz TPP, preteče CPTPP-a, udaljivši tako Ameriku od Azije i omogućavajući Kini da poveća svoj uticaj u regionu.

Tramp je neretko kritikovan upravo zbog svog ograničenog angažmana u ovom regionu. On je jedino učestvovao na samitu APEC-a 2017. godine. Nije prisustvovao ni samitu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) prošlog vikenda, na kome je 15 zemalja osnovalo Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP), učvršćujući kinesku dominantnu ulogu u regionalnoj trgovini.

APEC okuplja predstavnike Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Kine, Hong Konga, Indonezije, Japana, Južne Koreje, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Papua Nove Gvineje, Perua, Filipina, Rusije, Singapura, Tajvana, Tajlanda, Sjedinjenih Američkih Država i Vijetnama. Ovo je bilo prvo zajedničko saopštenje lidera APEC-a od 2017. godine, s obzirom da su dogovor iz 2018. omele nesuglasice između SAD i Kine oko trgovine i investicija, a prošlogodišnji samit u Čileu je otkazan zbog nasilnih uličnih protesta. Domaćin narednog samita, takođe u virtuelnoj formi, biće Novi Zeland.


Ivana Janković