Tokom devete debate u okviru unutarstranačkih izbora u Demokratskoj partiji mogli smo da vidimo razne zanimljivosti. Od napada svih drugih kandidata na Majkla Blumberga (Michael Bloomberg), koji se može smatrati gubitnikom ove debate, pa sve do prilično dobrog nastupa Elizabet Voren (Elizabeth Warren), koji bi mogao da udahne novi život kampanji senatorke iz Masačusetsa za koju se ovih dana mislilo da su je mediji zaboravili. Međutim, videli smo i jedan novi sukob koji tinja među dvoje kandidata sa tzv. Srednjeg zapada (Midwest) – senatorke iz Minesote Ejmi Klobučar (Amz Klobuchar) i bivšeg gradonačelnika Saut Benda, Indijana (South Bend, Indiana) Pita Butidžidža (Pete Butigieg). Deluje da je do ovakvog momenta moralo da dođe s obzirom da dolaze iz istog regiona i da gađaju slično biračko telo. Na prethodnim izborima u Nju Hempširu oboje su ostvarili dobar rezultat, ali su njihovi glasači bili uglavnom visokoobrazovani belci. Ovo vodi zaključku da dolazak u Nevadu gde oko trećine stanovništva čine Latinosi može da predstavlja odlučujući momenat u kampanji ovo dvoje kandidata.

Tokom debate je Ejmi Klobučar bila izuzetno agresivna, a najviše napada bilo je upućeno baš prema Butidžidžu, koji se nije ustručavao u tome da joj uzvrati. Nastavila se njihova diskusija iz prošle debate u vezi sa tim da li je bolji neko sa iskustvom u Vašingtonu ili nekog ko bi bio nov u politici na tom nivou, ali je to ovaj put sve podignuto na viši nivo. Prva veelika konfrontacija je bila kada je novinarka televizije Telemundo, koja se fokusira na latino populaciju u SAD, postavila pitanje senatorki u vezi sa tim što nije mogla da se seti imena meksičkog predsednika u intervjuu nedelju dana ranije. Ona se odmah izvinila, dodajući da bi bilo dobro da predsednik SAD postane neko ko je skroman. Ovo je spremno dočekao Butidžidž ističući kako ona stalno govori o svom iskustvu u Vašingtonu, u Senatu se nalazi u odborima za pograničnu bezbednost i međunarodnu trgovinu gde se bavi i Meksikom, a ne može da se seti nečeg osnovnog u vezi sa južnim susedom. Klobučar je tu optužila Butidžidža da hoće da kaže da je glupa i da joj se ruga, a onda je prešla na to da bivši gradonačelnik nije uspeo da dobije izbore na nivou svoje savezne države, dok je ona dobijala i u republikanskim uporištima. Butidžidž je uzvratio da pobediti u izborima za Senat i za predsednika nije isto. Nakon toga su počeli da upadaju jedno drugom u reč tako da je jedan od voditelja morao da interveniše preusmeri debatu u drugom smeru.

Druga konfrontacija je bila pred kraj opet nakon pitanja novinarke Telemunda za Ejmi Klobučar, ovog puta vezanog za tzv. sanjare (dreamers) odnosno ilegalne imigrante koji su došli u SAD kao deca. Klobučar je govorila o potrebi da se oni zaštite i o onome što je ona uradila kao senatorka po tom pitanju. Butidžidž se javio za odgovor i spomenuo njenu podršku za šefa pogranične patrole i za neke od sudija koje je Tramp nominovao, kao i to da je glasala da engleski postane nacionalni jezik, a onda je Butidžidž svoju izjavu završio na španskom. Na sve ovo je senatorka odgovorila da bi volela da su svi savršeni kao Pit i da je ona, za razliku od njega, bila „u areni“. Sve ovo se nastavilo ponovnim prozivkama na temu toga da li je i iskustvo vođenja jednog malog grada dovoljno za predsednika ili ipak treba biti i na Kapitol Hilu neko vreme i opet su voditelji bili ti koji su morali da promene temu.

Kao što je već rečeno, njihovi sukobi nisu ništa novo, ali ovo je bilo prvi put da su imali ovako direktan sukob u kome se osećala tenzija između ovo dvoje kandidata. I glasači Pita Butidžidža i glasači Ejmi Klobučar u Ajovi i Nju Hempširu bili su mahom belci koji i čine veći deo populacije u ovim državama i koji su im doneli dobre rezultate do sada. U Nevadi i Južnoj Karolini struktura stanovništva je drugačija i gotovo je sigurno da nakon izbora u ove dve države i super-utorka koji nam slede u naredne dve nedelje neko od ovo dvoje više neće biti u trci, a možda čak i oboje, ukoliko ne uspeju da svojim porukama dopru do pripadnika latino i afro-američke populacije koji, na kraju, i čine veliki deo glasača Demokratske partije.


Nikola Milinković