Nakon untarstranačkih izbora u Južnoj Karolini, gde je ubedljivu pobedu odneo bivši potpredsednik SAD-a Džozef Bajden (Joseph Biden), trku za predsedničkog kandidata ispred Demokratske stranke napustili su Tom Stajer (Tom Steyer) i Pit Butidžidž (Pete Buttigieg). Ovo je svelo Demokratsku stranku na „samo“ šest preostalih kandidata i otvara pitanje „šta dalje“ za svakoga od njih i kako bi odustajanje Stajera i Butidždža moglo da utiče na raspodelu delegata na predstojećem Super utorku.

Kandidat koji i dalje ima najveći broj delegata je senator iz Vermonta Berni Sanders (Bernie Sanders). Nakon tesnog poraza od Butidžidža u Ajovi, i pobeda u Nju Hempširu i Nevadi, drugo mesto u Južnoj Karolini nije mnogo uzdrmalo izglede „demokratskog socijaliste“. Ono što mu svakako ide na ruku je činjenica da pred Super utorak ima prednost u dve savezne države koje daju najveći broj delegata, Kaliforniji i Teksasu. Pored toga istraživanja pokazuju da je velika verovatnoća da će Sanders biti jedini kandidat koji će preći izborni prag od 15% u svakoj saveznoj državi koja glasa na Super utorak. Ovo će biti od velikog značaja za Sandersa ako uzmemo u obzir da će povlačenje Butidžidža iz trke doneti dodatne procente u glasovima Džozefu Bajdenu koji je, za sada, glavni Bernijev protivkandidat. Izvesno je da će i nakon 3. marta Sanders biti vodeći po broju delegata, ali je takođe i izvesno da to nije dovoljno za kandidata koga veliki deo establišmenta ne podržava. Sandersov cilj je da razlika bude što ubedljivija kako bi ubedio sve demokrate, pa tako i one sa vrha partije, da je on očigledan izbor za „borbu“ sa Donaldom Trampom (Donald Trump) za predsedničku funkciju.

Na drugom mestu se trenutno nalazi bivši potpredsednik i senator države Delaver, Džozef Bajden. Nakon slabijih rezultata u Ajovi i Nju Hempširu i zadovoljavajućeg drugog mesta u Nevadi, Bajdenova kampanja je dočekala i prvu pobedu, i to veoma ubedljivu, u Južnoj Karolini. Podrška koju ovaj kandidat dobija od hispanoamerikanaca, afroamerikanaca i belog stanovništva koji su deo radničke klase umnogome će odrediti njegove izglede na predstojećem Super utorku. Ono što Bajdenu ide u prilog je ranije pomenuto povlačenje iz trke Pita Butidžidža, što otvara prostor za Bajdena da se učvrsti kao glavni kandidat bliži političkom centru. Za očekivati je da bivši potpredsednik nastavi svoju retoriku u kojoj se predstavlja kao jedini „pravi demokrata“ u trci i neko ko ujedinjuje, a ne dodatno razjedinjuje demokratsko biračko telo i učvrstio se kao jedini protivkandidat Bernija Sandersa. Ako je Sandersov cilj ubedljiva pobeda, cilj kome teži Bajden je da pokuša da spreči Sandersa u tome i da održi što je manje moguću razliku između njih dvojice nakon Super utorka.

Kandidat na koga je Bajdenova ubedljiva pobeda u Južnoj Karolini možda imala i najveći uticaj je bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg). „Mini Majk“, kako ga naziva predsednik Donald Tramp, je kao jedan od glavnih razloga za pokretanje svoje kampanje video u nedostatku kandidata koji bi bio protivteža Berniju Sandersu i nekome kome bi se establišment priklonio. Nakon slabijeg izdanja Bajdena u Ajovi i Nju Hempširu, činilo se da je Blumberg upravo taj kandidat na koga vrh partije čeka. Međutim, solidan rezultat Bajdena u Nevadi i odličan rezultat u Južnoj Karolini su, čini se, ipak u prvi plan stavili bivšeg potpredsednika. Mnogi Blumbergu zameraju da mu nedostaje harizma i da se nije najbolje pokazao na dve debate na kojima je učestvovao, ali činjenica da je uložio ogromnu količinu novca u kampanju (mnogo više od ostalih kandidata), kao i to da mu popularnost u većini država koje se izjašnjavaju na Super Utorak raste, daju mu za pravo da se nada dobrom rezultatu. Ukoliko taj rezultat izostane pitanje je da li vredi nastaviti trku u kojoj on oduzima potencijalne glasove Bajdenu i na taj način omogućava Sandersu da uvećava svoju prednost.

Od preostalih kandidata u najboljoj poziciji se nalazi Elizabet Voren (Elizabeth Warren). Senatorka iz Masačusetsa je osvojila delegate samo na unutarstranačkim izborima u Ajovi, ali iz njene kampanje tvrde da ne planira da se povuče iz trke. Tome u prilog svakako ide i činjenica da je prikupila veliku količinu novca u februaru, prenosi CNN. Ukoliko ona ostane u trci za očekivati je da nastavi da „napada“ Majkla Blumberga, koga optužuje da kupuje izbore i ističe njegovu, ne tako zavidnu, istoriju sa ženama koje ga optužuju za seksualno uznemiravanje. Takođe, njen ostanak može štetiti i Sandersu sa obzirom da bi se njeni glasači pre priklonili senatoru iz Vermonta nego ostalim kandidatima.

Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar) i Tulsi Gabard (Tulsi Gabbard) su takođe još uvek u trci. Senatorka iz Minesote nije uspela da iskoristi dobar rezultat u Nju Hempširu, tako da je ostala bez delegata u Nevadi i Južnoj Karolini, i ukoliko ne ostvari odličan rezultat na Super utorak, pre svega u svojoj rodnoj državi Minesoti, čini se da je trka za nju završena. Sa druge strane kongresmenka sa Havaja još uvek nema nijednog delegata i samo je pitanje vremena kad će se i zvanično povući iz trke.

Sve u svemu, čini se da se polako kristališu glavni konkurenti za nominaciju Demokratske stranke, ali odgovore na većinu pitanja ćemo dobiti nakon 3. mart i završetka Super utorka, kada se izjašnjava 14 saveznih država (plus Američka Samoa), i kada će biti raspodeljeno više od 1300 delegata.


Vuk Mišković