Kampanja aktuelnog predsednika Donalda Trampa u nedelju je odustala od dela optužbi u tužbi podnetoj za proveru legitimnosti rezultata predsedničkih izbora u saveznoj državi Pensilvaniji.

Samo dva dana pre saslušanja zakazanog za utorak, Trampova kampanja podnela je izmenjenu tužbu, odbacivši pritom centralnu optužbu kojom se tvrdilo da je stotine hiljada glasačkih listića dobijenih poštom, tačnije 682 479, bilo nezakonito obrađeno, bez prisustva Trampovih predstavnika.

Iako suštinski zahtev ostaje neizmenjen, središnja tačka optužbi sada je neujednačenost praksi među okružnim vlastima Pensilvanije prilikom procesuiranja glasova koji su poštom pristigli bez unutrašnje zaštitne koverte, potpisa birača ili na neki drugi način nisu ispunjavali zakonom propisane uslove. Naime, navodi se da su “demokratama naklonjeni okruzi” kršili zakon pri procesuiranju pristiglih ranih glasova koji su imali pomenute nedostatke, time što su kontaktirali glasače kako bi to mogli da isprave i osiguraju da će se njihov glas računati. Trampova kampanja zabrinuta je da je ovaj proces, takozvano “ispravljanje” glasova, u pojedinim okruzima uticao na to da broj glasova bude prekrajan u korist demokratskog kandidata.

Zvaničnici okruga Montgomeri, u predgrađu Filadelfije, izjavili su na prethodnom saslušanju da je tek 93 glasačka listića bilo “ispravljeno”. Posebno kada se uzme u obzir činjenica da je u izmenjenoj tužbi broj glasova koji se smatraju spornim smanjen na tek nekoliko stotina, čini se da ovi “ispravljeni” glasovi ne bi mogli značajno promeniti situaciju u Pensilvaniji. Međutim, iako u odnosu na 69 000 glasova Bajdenove prednosti ovaj broj deluje zanemarljivo, ipak predstavlja osnov za zahtev da sud spreči da državna sekretarka Pensilvanije, Keti Bukvar, proglasi i zvaničnu pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena u ovoj državi.

Naime, Assosicated Press je 7. novembra, utvrdivši da preostali neizbrojeni glasovi neće moći da promene situaciju, proglasio Džoa Bajdena pobednikom predsedničkih izbora u Pensilvaniji, što mu je donelo dvadeset elektorskih glasova veoma važnih za pobedu na nacionalnom nivou. Međutim, Tramp je ubedljivu pobedu u ovoj saveznoj državi proglasio još u svom prvom obraćanju tokom izborne noći i još uvek nije spreman da od nje odustane. Situacija u ovoj saveznoj državi može biti i glavni osnov zbog kog Tramp, makar sudeći po njegovim tvitovima, još uvek ne priznaje ni legitimnost rezultata na nacionalnom nivou.


Ivana Milićević