Demokratski nacionalni komitet (DNC) doneo je u četvrtak, 2. aprila, odluku da se Nacionalna konvencija partije odloži za 17. avgust 2020. godine. Održaće se u Milvokiju, u državi Viskonsin, kako je prvobitno planirano. Demokratska nacionalna konvencija trebalo je da bude održana od 13. do 16. jula, ali zbog širenja bolesti COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama, pomerena je. Nacionalna konvencija je samo poslednji u nizu događaja koji su odloženi, nakon većine partijskih aktivnosti i primarnih izbora u saveznim državama, što je bitno izmenilo kalendar izbora 2020. godine.

Nacionalna konvencija predstavlja centralni i najveći partijski skup, koji se održava svake četvrte godine, obično u julu ili avgustu, nakon okončanja primarnih izbora i kokusa u Demokratskoj i Republikanskoj partiji. Mesta i datumi konvencija se unapred vrlo pažljivo biraju. Tokom višednevnog spektakla partije donose svoje programske platforme, dok okupljeni delegati biraju kandidata za predsednika i potpredsednika SAD, a na osnovu rezultata prajmarisa u njihovim matičnim državama. Nakon konvencija počinje glavni deo izbornog procesa, koji se zvanično završava prvog utorka u novembru predsedničkim izborima.

Prethodnih nedelja vođeni su intenzivni razgovori partijskih lidera i štabova Džoa Bajdena i Bernija Sandersa, preostalih kandidata na unutarstanačkim izborima demokrata, povodom situacije sa pandemijom. Uprkos ranijim odbijanjima DNC je u četvrtak doneo odluku o odlaganju, samo nekoliko sati nakon Bajdenovog gostovanja u emisiji The Tonight Show, na televiziji En-Bi-Si (NBC). Bivši potpredsednik i trenutni lider u trci za nominaciju je istakao da ne veruje da će se konvencija održati sredinom jula i pozvao da se prolongira barem do avgusta. Kako prenosi Politico, i partijski zvaničnici i sam Bajden žele da se događaj organizuje u klasičnom formatu, dokle god je to moguće bezbedno učiniti, te stoga i ovaj termin ostaje potencijalno podložan korekciji. No, treba pomenuti da je Tom Perez, predsedavajući Demokratskog nacionalnog komiteta, u telefonskom razgovoru za The New York Times rekao da se nije razmatralo održavanje konvencije u septembru, nakon republikanaca.

Republikanci će svoju konvenciju, na kojoj će nominovati Donalda Trampa, imati 24 – 27. avgusta, u Šarlotu, u Severnoj Karolini. Iz njihovog tabora stižu informacije kako nastavljaju da deluju po utvrđenom planu, a Tramp je poručio da  „nema šanse da će otkazati konvenciju“.

U narednim nedeljama i mesecima saznaćemo da li će se i na koji način sprovesti preostali primarni izbori, održati nacionalne konvencije i konačno izbori 3. novembra, a sve u  zavisnosti od situacije sa pandemijom koronavirusa u SAD, gde je do sada zaraženo gotovo 200.000 građana.


Igor Mirosavljević