Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren (Elizabeth Warren) zvanično je podržala bivšeg potpredsednika i faktički sigurnog predsedničkog kandidata Demokratske partije Džozefa Bajdena (Joseph Biden). Podrška dolazi u vreme kada se demokrate ujedinjuju za predstojeće izbore i pripremaju za izbornu kampanju protiv aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump). Ovo je treća važna javna podrška za Bajdena ove nedelje, koje je usledilo nakon podrške senatora iz Vermonta Bernija Sandersa (Bernie Sanders) i bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame.

Bivša demokratska kandidatkinja za predsedničke izbore 2020. godine javno je podržala Bajdena putem video snimka, koji je objavila na tviteru u sredu, prenosi Si-En-En (CNN). Voren je naglasila značaj empatije koju Bajden oseća prema Amerikancima i njihovoj borbi protiv pandemije virusa korona. „U ovim kriznim trenucima, važnije je nego ikad da sledeći predsednik SAD obnovi veru Amerikanaca u dobru i efikasnu vladu“, napisala je Voren uz objavljeni video snimak. Ona je istakla i da je Bajden proveo skoro ceo svoj život u javnoj službi, tako da „zna da će vlada, koja je vođena integritetom, kompetencijom i srcem, spasiti živote i sredstva za život Amerikanaca.“ Senatorka iz Masačusetsa je naglasila i da građani „ne smeju da dozvole da predsednik Donald Tramp i dalje ugrožava njihove živote.“

Voren je poslednja od Bajdenovih bivših protivkandidata, koja je podržala njegovu kandidaturu za predsednika. Podrška senatorke Voren dolazi nakon što je Bajdenovu kandidaturu podržao i njegov najozbiljniji i ideološki najudaljeniji protivkandidat Berni Sanders. Bajdena je u utorak podržao i bivši predsednik Barak Obama, za vreme čijeg mandata je Bajden bio potpredsednik.

Nakon povlačenja iz izborne trke 5. marta, postojale su spekulacije o tome koga će Voren podržati u nastavku trke za kandidata Demokratske partije. Kada se trka svela na dva kandidata, Sandersa i Bajdena, senatorka je ostala neopredeljena, što je naljutilo deo birača sa leve strane političkog spektra, koji su očekivali da podrži ideološki sličnijeg Sandersa, a ujedno je i pomoglo Bajdenu da osvoji demokratsku nominaciju.

Sa Sandersom i Voren, Bajden sada ima podršku dva progresivna rivala u trci za predsednika SAD. U narednom periodu, demokrate čekaju pripreme za opštu izbornu kampanju u borbi protiv napora predsednika Trampa da bude reizabran na izborima u novembru.


Ivana Vulović