Istraživanja iz aprila 2020. ukazuju da Džozef Bajden ima 5% prednosti u odnosu na Donalda Trampa. Pandemija virusa korona je, između ostalog, ostavila trag i na predstojeće predsedničke izbore koje analitičari nazivaju „referendumom o Trampovom odgovoru na pandemiju“. Pri tome, deluje kao da posebno mesto u prepucavanjima na liniji kandidata zauzima odnos prema Kini.

S jedne strane, Super PAC Donalda Trampa „Akcija za Ameriku na prvom mestu(America First Action) je prošlog četvrtka uložio deset miliona dolara u TV i digitalne reklame koje su emitovane u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji. Promotivni snimak nazvan „Džo Bajden nije u pravu poslednjih 40 godina“ oslikava Bajdena kao slabog lidera koji radi na jačanju veza sa Kinom.

Drugi video nazvan je „Loši tipovi“ (Bad Folks). U njemu se prikazuje snimak kada je Bajden prilikom komentarisanja Kine u kontekstu trgovinskih odnosa istakao: „Narode, oni nisu loši, ali ne predstavljaju konkurenciju za nas [SAD]“. Nakon kog sledi fotografija Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga, koga je imao priliku da upozna dok je obavljao potpredsedničku dužnost.

Bajden je isprva odreagovao digitalnom kampanjom, gde na snimku ističe da je „Tramp više brinuo o zaštiti svog trgovinskog sporazuma sa Kinom nego o virusu, koji je tada već stigao u Ameriku“.

Još jedan odgovor stigao je u subotu, kada je Bajdenova kampanja objavila snimak posebno usmeren na glasače u državama ključnim za njegovu pobedu na izborima – Arizoni, Floridi, Mičigenu, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu. Snimak je nazvan „Nespremnost“, a tema je Trampov odgovor na pandemiju i njegov srdačan odnos prema Kini s početka februara.

Ovakvo delovanja u kampanji ima svoje objašnjenje u novim istraživanjima javnog mnjenja, prema kojima 52 posto ispitanika smatra da je Trampova reakcija na epidemiju kasnila, dok 37 odsto nije zadovoljno njegovim odgovorom uopšte. Sa druge strane, primetna je i promena stava prema Kini, gde je procenat ispitanika koji nemaju pozitivno mišljenje o toj državi porastao sa 45 na 67 odsto.Stoga su, kako En-Bi-Si ukazuje, izborne strategije prilično direktne. Tramp pokušava da stvori sliku gde je on kandidat sa čvrstim stavom prema Kini, dok se Bajdenova taktika zasniva na ukazivanju Trampovog sporog odgovora na krizu i eliminaciju mehanizama za suočavanje sa pandemijom. Krajnji sud, kao i uvek, daće građani na izborima.


Mina Radončić