Pretpostavljeni predsednički kandidat Demokratske partije, Džozef Bajden, je u razgovoru sa svojim donatorima ukazao na potrebu osude onih kritika Izraela koje se graniče sa antisemitizmom, pri čemu je kao česte krivce posebno izdvojio progresivnu frakciju Demokratske partije.

„Kritika politike Izraela nije antisemitizam“, rekao je bivši potpredsednik, dodavši da se pak „kritike od strane američke levice suviše često pretvaraju u antisemitizam“. Izjava u kojoj se eksplicitno kritikuje američka levica dolazi u trenutku kada Bajden nastoji da ujedini Demokratsku partiju, odnosno da pridobije podršku progresivnih demokrata, koji su najviše kritični prema politici Izraela. Oni takođe nisu naročito entuzijastični oko Bajdena kao potencijalnog predsednika, što je takođe bio slučaj u odnosu na umerenu demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton 2016. godine.

Kritika antisemitizma, uključujući i onog u demokratskim redovima, kao i reafirmacija tradicionalne američke podrške Izraelu, mogli bi predstavljati pokušaj Bajdena da pridobije podršku dela američkih jevanđelista koji su u velikoj većini okrenuti ka Republikanskoj partiji. U širem smislu, kao pripadnik umerene frakcije Demokratske partije, Bajden nastoji da se predstavi kao neko ko je spreman na kompromise i saradnju sa republikancima. Veruje da će na taj način na svoju stranu privući deo republikanskog biračkog tela, zajedno sa republikancima koji ni u kojem slučaju neće glasati za Trampa („Never Trump“ Republicans). Upravo ovaj kompromisan i kooperativan pristup je jedan od razloga postojanja snažnog animoziteta prema Bajdenu među progresivnim demokratskim biračima.

Bavljenje antisemitizmom takođe može biti njegov pokušaj da kod američkih birača ukloni bilo kakvu sumnju da Demokratska partija, koja je nešto kritičnija prema Izraelu od Republikanske, gaji antisemitske sentimente ili prećutno podržava one koji to čine. Optužbe za antisemitizam u okviru Demokratske partije su se pojavile nakon izjava upućenih od strane nekoliko demokratskih zvaničnika, poput kongresmenke Ilan Omar (Ilhan Omar). Njena izjava je sa obe strane političkog spektra bila viđena kao antisemitska ili na granici sa antisemitizmom.

Demokratski zvaničnici nisu bili jedini pod udarom optužbi za antisemitizam. I predsednik Tramp je u nekoliko navrata bio optužen za podsticanje i neosuđivanje antisemitizma, kao što je bio slučaj sa njegovom reakcijom na dešavanja u Šarlotvsilu (Charlottesville) 2017. godine. Uprkos tome, predsednik Tramp je tokom svog mandata doneo nekoliko velikih proizraelskih odluka, koje su bile kontroverzne kako kod kuće, tako i u inostranstvu. Jedna od njih je bila odluka o premeštanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, čime je sporni grad priznat kao glavni grad Izraela. Time je Tramp ispunio jedno od svojih ključnih predizbornih obećanja kada je reč o odnosima sa Izraelom. Bajden je kritikovao ovu Trampovu odluku, kao i njegov celokupan pristup rešavanju konflikta između Izraelaca i Palestinaca, ali je rekao da je neće povući ukoliko postane predsednik.


Bojan Latinović