Pre nekoliko dana Džozef Bajden je saopštio svoj izbor za potpredsedničku kandidatkinju na predstojećim predsedničkim izborima. Odabir Kamale Haris pokrenuo je lavinu komentara i određenih krtika, kao i razmatranja kako bi ovakva Bajdenova odluka mogla da utiče na krajnji ishod novembarskih izbora.

Bez obzira na prethodni rivalski i suparnički odnos u okviru unutarstranačkih izbora u Demokratskoj partiji, Haris i Bajden danas deluju kao poprilično dobar i skladan tandem. Ipak, mnoge zanima kako će sve to funkcionisati u praksi –  kakav će biti njen uticaj na glasače, koju grupu glasača će Haris privući i kako Haris može pomoći Bajdenu da 3. novembra dođe do ključeva Bele kuće?

Senatorka iz Kalifornije, Kamala Haris (55) Bajdenovim izborom za kandidata za potpredsednicu postala je prva žena crne boje kože, indijskog i jamajčanskog porekla, čije ime stoji na izbornom listiću. Istina, Haris je popularnija od Bajdena među mlađim glasačima i ženama, a možda čak i među nekim republikancima, prenosi Rojters. Nesumnjivo je da će Haris privući crne glasače, ali postoji i par država koje se njenim pojavljivanjem na listiću možda mogu obojiti u plavo.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno samo par dana nakon što je Haris zvanično postala kandidatknja za potpredsednicu govori o tome da ukupno 60% Amerikanaca, odnosno 87% pristalica demokrata i 37% republikanaca, smatra da je izbor Kamale Haris „glavna prekretnica“. Demografiija je od izuzetno velikog značaja kada su predsednički izbori u pitanju. Senatorka Haris se u anketama kotira vrlo povoljno a negde i bolje od Bajdena, ističući da ima veliki potencijal da širi demokratsku podršku pred novembarske izbore.

Poznato je da se Bajden dosta dobro kotira na predizbornim anketama, njegovo vođstvo nad predsednikom Trampom ostalo je nepromenjeno izborom Kamale Haris za kandidata za potpredsednicu. Ista anketa govori da 56% Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o tandemu Bajden – Haris, dok se tandem Tramp – Pens kotira na 44%. Žene su dominantna snaga na američkim predsedničkim izborima i čine veći deo izbornog tela od muškaraca, a čak 60% žena ima pozitivno mišljenje o kandidatkinji Haris. Bajden generalno ima bolju reputaciju među ženama od Trampa, a u poslednjih par meseci dosta je poboljšao svoj rejting kod crnih žena, dok bele žene i dalje nešto više favorizuju Trampa.

Kada je u pitanju popularnost Kamale Haris u republikanskim redovima, njen rejting nije loš. Oko 25% republikanaca reklo je da ima pozitivno mišljenje o Kamali, dok to isto za Bajdena kaže ukupno 20% pristalica iz republikanskih redova, prenosi Rojters.

Jedna od država koja može promeniti svoju boju na predstojećim izborima je Pensilvanija. Iako je Pensilvanija 2016. godine bila „crvena“, ankete pokazuju da se Bajden bolje kotira od aktuenog predsednika Trampa. Takođe, demokrate iz Teksasa u izboru Kamale Haris vide dobitnu kombinaciju za Bajdena. „Mislim da je Haris savršen izbor za Bajdena, a i odličan izbor za Teksas.“, rekao je Abhi Rahman, portparol Teksaške Demokratske stranke. Haris u Teksasu može privući neke članove biraćkog tela, a sa druge strane ne otuđiti umerene glasače, prenosi The Texas Tribune.

U poslednjih par meseci izborne trke Amerika je ušla podeljenija nego ikada, duboki jaz u maltene svim pitanjima od ekonomije preko spoljne politike pa sve do zdravstvenih problema izazvanih virusom korona dosta je zaoštrio retoriku sa svih strana. Jedno je sigurno – Americi više nego ikada pre treba tandem koji će pre svega ujediniti čitav američki narod a potom i rešiti probleme izazvane velikom krizom. Koji će to tandem biti – Tramp i Pens ili Bajden i Haris saznaćemo 3. novembra.


Minja Rogan