Na prvoj konferenciji za štampu od preuzimanja funkcije predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden najveću pažnju posvetio je daljim planovima za vakcinaciju protiv virusa korona, ali i problemima sa migrantima na američko-meksičkoj granici i upozorio da će „Severna Koreja dobiti odgovor za ispaljivanje balističkih raketa“.

Predsednik Bajden predstavio je i novi cilj po pitanju vakcinacije – da do 100 dana njegove administracije bude podeljeno 200 miliona doza vakcina. „Znam da je to ambiciozno. Dva puta je više od našeg prvobitnog cilja, ali nijedna druga država na svetu nije prišla čak ni blizu onome što radimo. Verujem da mi to možemo“, rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Bajden je rekao da su zahvaljujući usvojenom paketu pomoći (American Rescue Plan), ekonomski stručnjaci povećali projekcije o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda na 6%, napominjući da je broj ljudi koji se prijavljuju za nedeljno osiguranje u slučaju nezaposlenosti opao za skoro 100 000. ,,Još uvek ima mnogo Amerikanaca bez posla, ali mogu da vam kažem pomoć je ovde, a nada je na putu“, rekao je predsednik Bajden.

Predsednik je poručio da će se posvetiti rešavanju ostalih problema kada okolnosti to budu dopustile – ,,na dugoročne probleme poput imigracije i kontrole naoružanja usredsrediću se nakon Kovida”, rekao je Bajden u odgovoru na jedno od postavljenih pitanja. Prema njegovim rečima, biće potrebno da republikanci odluče da li su za saradnju ili za dalje podele u zemlji.

Ukazujući na to da iz godine u godinu sve veći broj migranata stiže do američke granice, Bajden je rekao da ,,Vlada pokušava da obnovi imigraconi sistem kako da bi se uspešno nosila sa brojem migranata.“ Takođe, naglasio je da će potpredsednica Kamala Haris predvoditi diplomatske napore SAD sa Meksikom, Hondurasom, Gvatemalom i Salvadorom u cilju zaustavljanja nelegalnih migracija.

Govoreći o spoljnopolitičkim pitanjima Bajden je istakao da je kineskom predsedniku Si Đinpingu jasno ukazao da Sjedinjene Države ne žele sukobe, uprkos činjenici da će postojati oštra konkurencija. ,,Sa Sijem sam proveo sate dok sam bio deo administracije bivšeg predsednika Obame. On, poput Putina, veruje da je autokratija talas budućnosti i da demokratija ne može funkcionisati u sve složenijem svetu“, naveo je Bajden.

Takođe, ukazao je i da će biti teško ispuniti rok da se do 1. maja američke trupe povuku iz Avganistana. Istakao je, međutim, da će se to dogoditi na bezbedan i uređen način. ,,Nije mi namera da trupe dugo ostanu u Avganistanu. Povućićemo se, ali je pitanje kada će se to dogoditi. Naše trupe ne mogu da zamislim sledeće godine u toj zemlji”, rekao je predsednik.

Raketnu probu Severne Koreje američki predsednik označio je kao kršenje rezolucije Ujednjenih nacija. Ocenivši Severnu Koreju kao glavno spoljnopolitičko pitanje, Bajden je poručio da je spreman na primenu neke forme diplomatije, što bi bilo uslovljeno krajnjim ishodom procesa denuklearizacije – aludirajući na američke napore u ubeđivanju Severne Koreje da se odrekne nuklearnog naoružanja.

Upitan da li planira da se kandiduje za reizbor na predsedničkim izborima 2024. odgovorio je potvrdno dodavši da bi to učinio u timu sa potpredsednicom Kamalom Haris.


Ivana Janković