Kako se poslednje američke trupe povlače iz Avganistana, američki predsednik Džozef Bajden u petak se u Beloj kući sastao sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i predsedavajućim Visokog saveta za nacionalno pomirenje Abdulahom Abdulahom i pozvao Avganistance da sami odluče o budućnosti svoje države.

Tokom sastanka, Bajden je istakao da će Sjedinjene Države nastaviti da pomažu avganistanskom narodu kroz civilnu, razvojnu, humanitarnu pomoć, ali i kroz kontinuirano pružanje bezbednosne pomoći avganistanskim nacionalnim odbrambenim i bezbednosnim snagama. „Avganistanci će morati da odluče o svojoj budućnosti”, rekao je predsednik Bajden, dodajući da “besmisleno nasilje mora da prestane”.

Kako se suočava ne samo s napadim Talibana, već i sa političkom borbom u Kabulu i povećanim brojem obolelih od virusa korona, sastanak s američkim predsednikom u Ovalnom kabinetu za Ganija može imati izrazit značaj s obzirom na to da se susret može tumačiti kao potvrda Bajdenove podrške avganistanskom lideru. „U trenutku kada je moral izuzetno nestabilan i stvari idu nizbrdo, vredi učiniti sve što se može kako bi se moral i vlada podigli” rekao je Ronald Nojman, bivši američki ambasador u Kabulu. „Pozivanje Ganija ovamo je prilično snažan znak da ga podržavamo’”, dodao je Nojman.

Međutim, iako je tačno da je pozivanje Ganija u Belu kuću prilično jak znak da on ima podršku SAD, ovaj potez je došao samo nekoliko meseci nakon što su američki zvaničnici vršili pritisak na Ganija da se povuče u korist prelazne vlade prema nacrtu političkog sporazuma, kako bi se prekinuo zastoj u mirovnim pregovorima sa Talibanima.

U svakom slučaju, Gani je potvrdio da su avganistanske snage bezbednosti u petak preuzele šest okruga od Talibana i rekao da poštuje Bajdenovu odluku o povlačenju trupa, navodeći da je to suvereno pravo SAD i da je na Kabulu da se izbori sa eventualnim posledicama.

Navodeći da je zabrinut zbog porasta broja slučajeva zaraženih virusom korona u Avganistanu, Bajden je ponudio američku pomoć u vidu tri miliona doza vakcina kako bi avganistanska vlada mogla da pruži odgovor na pandemiju. Nešto ranije, američki predsednik je zatražio od Kongresa da sledeće godine odobri pomoć Avganistanu u iznosu od 3,3 milijarde dolara.

Pre sastanka sa Bajdenom, Gani i Abdulah razgovarali su sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, koji je takođe potvrdio nastavak američke bezbednosne pomoći Avganistanu.

Ova poseta Ganija i Abdulaha Vašingtonu dolazi u trenutku kada je mirovni proces zaustavljen, dok vladine bezbednosne snage vode borbu protiv ofanzive Talibana koji su zauzeli nekoliko provincija u Avganistanu. Dok američki zvaničnici i UN navode da ekstremisti Al Kaide održavaju bliske veze sa Talibanima, javila se i zabrinutost da bi Talibani mogli da povrate vlast u Avganistanu. S tim u vezi, kako prenosi France24, državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken je tokom svoje posete Parizu istakao da Vašington „veoma pažljivo posmatra da li su Talibani ozbiljni u pogledu mirnog rešavanja sukoba“.


Ivana Janković