Izbori u Sjedinjenim Državama još uvek nisu završeni, ali deluje da polako dolaze do raspleta. Džo Bajden je u subotu proglašen pobednikom izbora, predsednik Tramp najavio je da će podneti tužbe zbog izbornih prevara, ali čini se da mu šanse za uspeh nisu toliko izgledne. Ipak, treba se vratiti i nekim, za ovu godinu, uobičajenim temama. U danu kada su SAD došlo do brojke od 10 miliona zaraženih, stiglo je ohrabrenje. Kompanija Fajzer objavila je da inicijalni podaci koje su dobili nakon testiranja vakcine protiv kovida-19 kažu da je efektivnost vakcine oko 90%. Ovakvi podaci još ne znače da je pandemija rešena i da se sve vraća u normalu kroz nekoliko dana, ali svakako znače veliki napredak u borbi protiv virusa. Znake oporavka pokazuju i berze koje su u ponedeljak porasle za više procenata, a neke čak dostigle rekordne vrednosti ili im se približile, uz skok akcija kompanija koje su pogođene pandemijom.

Američka kompanija Fajzer (Pfizer) objavila je da vakcina koju su razvijali u saradnji sa nemačkom kompanijom Biontek (BioNTech) ima stopu efikasnosti od 90% sedam dana nakon davanja druge doze što znači 28 dana nakon prvog primanja s obzirom da se vakcina prima u dve doze. Američka Uprava za hranu i lekove (Food and Drug Administration, FDA) kako bi odobrila hitno odobrenje traži minimalnu stopu efikasnosti od 50%. U intervjuu za CNN, izvršni direktor Fajzera Albert Burla nazvao je vakcinu protiv kovida-19 „najvećim medicinskim napretkom u poslednjih 100 godina“. U objavi vesti oko vakcine, kompanija Fajzer je rekla da planira da zatraži hitno odobrenje od FDA nakon što dobrovoljci budu praćeni dva meseca, kako Uprava za hranu i lekove i zahteva. To bi trebalo da se desi tokom treće nedelje novembra što će reći naredne nedelje.

Naravno, ima još mnogo toga što se ne zna o vakcini. Iz Fajzera je rečeno da će u narednom periodu pratiti i ocenjivati koliko dugo traje imunitet. Sam Burla je u spomenutom intervjuu za CNN rekao da je to koliko će zaštita trajati „nešto što još uvek ne znamo“ i da je „najverovatniji scenario da će biti potrebne periodične vakcinacije“. Dodao je i da vakcine imaju vrlo visoku stopu efikasnosti i da to znači da nema nikakvih bezbednosnih problema, ali da je potrebno sačekati dok konačni rezultati budu objavljeni.

Rečeno je takođe da će postojati dva proizvodne linije, jedna u SAD za (za domaće tržište) i jedna u Evropi za ostatak sveta. Albert Burla rekao je da će ove godine biti napravljeno oko 50 miliona doza dok se naredne godine očekuje čitavih 1,3 milijarde kao i da će vakcina biti besplatna za sve američke građane.

U reakcijama, predsednik Donald Tramp, koji je u poslednjih nekoliko meseci govorio da bi vakcina mogla da stigne pre dana izbora ili neposredno posle, objavio je na Tviteru da su ovo „SJAJNE VESTI“ navodeći vesti vezane za vakcinu i za rast na berzama. Ipak, u kasnijim tvitovima je spomenuo to da Fajzer i FDA nisu imali hrabrosti da to objave pre dana izbora i da je on sve vreme govorio da će vesti oko vakcine doći upravo u ovom periodu. S druge strane, novoizabrani predsednik Džo Bajden, koji je u ponedeljak objavio svoj tim stručnjaka za borbu protiv Kovida-19, u pisanoj izjavi rekao je da su to „odlične vesti“, ali da i dalje svako mora da nosi masku.

Drugu veliku vest koju je spomenuo predsednik Tramp u navedenom tvitu nije praktično ništa manje važna, a radi se o rastu akcija na berzama. Prvo su evropske berze na talasu optimizma porasle po nekoliko procenata, a potom je i indeks 30 najvećih kompanija na Njujorškoj berzi porastao na otvaranju sesije za čak 6%, odnosno oko 1,600 poena obarajući rekord postavljen u februaru u toku sesije. Ipak, na kraju nije oboren rekord za najveću vrednost na zatvaranju sesije, ali je i dalje zabeležen rast od oko 3% dok je S&P 500 koji okuplja više kompanija porastao za oko 1,2%.

S druge strane, ove vesti su izazvale pad tehnoloških, pre svega softverskih, kompanija pa je indeks NASDAQ, druge velike berze na Vol Stritu, sastavljene uglavnom od tehnoloških kompanija, zabeležio pad od 1,5% što je pokrenulo jednu neverovatnu rotaciju na berzama imajući u vidu da su kompanije koje su zabležile pad bile upravo one koje su poslednjih meseci zabeležile najveći rast. Pre svih, tu je Zum, aplikacija koja je ušla u domove studenata širom sveta u aprilu i martu, čije su akcije tokom dana pale za oko 17%, dok su akcije Amazona, druge velike kompanije koja je imala rast tokom perioda ostajanja kod kuće, pale za 5,1%. S druge strane, najveći rast zabeležile su avio-kompanije, kompanije u sektoru turizma, banke, filmske kompanije i druge. Ovo je pogotovo važna vest za kompanije koje praktično nisu mogle da funkcionišu tokom perioda karantina, kao što su avio-kompanije koje su već ranije najavljivale otpuštanje velikog broja radnika.

Ovakve vesti će sigurno imati uticaja i na pregovore o novom paketu pomoći za ekonomiju u kojima demokrate i republikanci i pre vesti o vakcini nisu mogli da se dogovore oko količine pomoći koja je neophodna, ali se ne očekuje da će pregovori zastati. Vesti koje su se pojavile u vezi vakcine svakako bi mogle da pokrenu talas optimizma. Iako se neke od pristalica predsednika Trampa kritikovale Fajzer govoreći da namerno nisu hteli da objave informacije ranije kako ne bi to moglo da se svrstava u jedan od uspeha predsednika Trampa, svi su osetili dozu olakšanja i optimizma. Ukoliko se ispostavi da je vakcina zaista delotvorna to bi zaista moglo da znači da u narednom periodu može da se očekuje povratak u normalu i povratak ekonomije tamo gde je bila pre pandemije što bi moglo da se bude dobra šansa za Donalda Trampa da napusti funkciju na kojoj je bio uz neki pozitivniji ton u odnosu na onaj koji je vladao tokom cele godine.


Nikola Milinković