Bivši potpredsednik SAD i vodeći kandidat u trci za demokratsku nominaciju, Džozef Bajden, u intervjuu za ABC izneo je mogućnost da, usled pandemije virusa korona, ovogodišnja Nacionalna konvencija Demokratske partije bude održana virtuelno. Naveo je da Konvencija mora biti održana, ali  da treba razmišljati i o virtuelnoj konvenciji kao opciji. “Ono što budemo činili do tada odlučiće mnogo toga” dodao je Bajden.

Ovakva Bajdenova izjava nije iznenađujuća s obzirom na činjenicu da je i u ranijim intervjuima oklevao kada je reč o održavanju konvencije. U izjavi za MSNBC naveo je da je teško zamisliti stotine delegata, službenika, predstavnika medija i posmatrača okupljenih u jednoj sali ovog leta. Ali je dodao: “Moramo uraditi ono što smo uspeli da uradimo za vreme Građanskog rata ili tokom Drugog svetskog rata: održati demokratsku i republikansku konvenciju, prajmarise i izbore, a i dalje sačuvati javnu bezbednost. Možemo uraditi oba. Ali je činjenica da ćemo možda morati na drugačiji način”.

Pandemija predstavlja veliki izazov kada je reč o izboru demokratskog kandidata, pa je tako, nakon odlaganja izbora u velikom broju saveznih država, Komitet Demokratske nacionalne konvencije prošle nedelje doneo odluku da se konvencija prvobitno zakazana za 13. jul odloži za 17. avgust. “U trenutnom stanju neizvesnosti, verujemo da je najpametniji pristup ‘kupiti’ još malo vremena kako bismo posmatrali kako se situacija odvija i na najbolji način pripremili partiju za bezbednu i uspešnu konvenciju”, izjavio je Džo Solmoneze, direktor Komiteta Demokratske nacionalne konvencije. To znači da će demokrate konvenciju održati nedelju dana pre republikanaca, čija je konvencija zakazana za 24. avgust.

Oba demokratska kandidata, u skladu sa zaštitnim merama, svoje kampanje vode virtuelno, iz svojih domova u Delaveru, odnosno Vermontu. Bajden je u intervjuu istakao da će poštovati preporuku lekara i nositi masku sledeći put kada bude izlazio kako bi smanjio rizik od zaraze virusom COVID-19. “Mislim da je važno pratiti nauku, slušati stručnjake i postupati onako kako oni kažu”, dodao je.

Kratko se osvrnuo i na odgovor Trampove administracije, ukazavši na činjenicu da predsednik nije odgovoran za virus korona, ali jeste za odgovor na krizu. Izjavio je da do predloženog razgovora između njega i Donalda Trampa nije došlo, ali da je otvoren da sa njim razgovara kako bi mu ukazao na ono što smatra da je sada važno učiniti.

Iako je još uvek neizvesno na koji način će Demokratska konvencija biti održana i da li će doći do daljih pomeranja, činjenica je da odlaganja daju još vremena kandidatima da rade na svojoj kampanji, a da će dalji postupci Donalda Trampa tokom krize u velikoj meri uticati na ishod novembarskih izbora.


Ivana Milićević