Izbori su sve bliži, a prednost koju ima demokratski kandidat Džozef Bajden, po navodima sajta Politico i statistici Univerziteta Monmauf (Monmouth), je postala i dvocifrena – oko 12%. Ako trenutni predsednik želi da poveća šanse za svoj reizbor, trebaće mu mnogo vernih saradnika koji će proširiti kampanju i stići tamo gde Donald Tramp nije stigao. Jedan od takvih slučajeva bi mogao biti i šef Depatmana za zdravlje i socijalne usluge, Aleks Azar (Alex Azar).

Naime, Azar je od aprila do sada posetio 11 saveznih država od kojih samo dve nisu „kolebljive države“, a i u njima su razlozi poseta bili daleko od brige za zdravlje – prema navodima Politica, jedna poseta je bila gradu Bafalo u saveznoj državi Njujork, rodnom gradu jednog od novih članova Departmana za zdravlje koji je tu stigao na Trampov zahtev; druga je bila poseta Bostonu, medijskom centru u blizini još jedne kolebljive države – Nju Hempšira.

Pristup je jednostavan – Azar posećuje bolnice i promoviše ideju da je situacija pod kontrolom, da predsednik drži sve u najboljem redu i da građani nemaju razloga za strah. Primer toga je izjava koju je preneo lokalni sajt news4jax sa Floride kada je šefa Departmana krajem maja izjavio da Sjedninjene Države, zahvaljujući predsedniku Trampu, imaju ogromne kapacitete za testiranje, uprkos višemesečnim protestima sa svih strana da testova nema dovoljno. Negde meta hvala nije bio samo predsednik već i guverner savezne države kao što je to bio slučaj sa republikanskim guvernerom Džordžije, Brajanom Kempom, poznatim po tome što ga je i sam Tramp kritikovao zbog želje da otvori državu u jeku pandemije u aprilu.

Da je svoj kalendar uskladio sa Belom kućom govori i činjenica da je Azar neretko posećivao medicinske objekte istog dana u istoj saveznoj državi kada su ili predsednik Tramp ili potpredsednik Majk Pens bili u njoj. Ponekad bi se to pretvorilo i u zajedničke posete sa zvaničnicima administracija kao kada je sa Majkom Pensom zajedno delio pakete sa opremom protiv virusa korone u Viskonsinu.

Ovo naravno nije ostalo neprimećeno od strane demokrata. Neki zvaničnici iz Obamine administracije su žestoko kritikovali logiku kojom Azar bira države koje će posetiti. Endi Slavit (Andy Slavitt), upravnik Centra za medicinsku negu u administraciji Baraka Obame je izjavio da je politička pozadina ovakvih poseta šefa departmana za ozbiljnu kritiku. Podrška je po njegovom misljenju mnogo potrebnija Teksasu nego Pensilvaniji i Viskonsinu. I članovi Bajdenovog tima su kritikovali, za njih sramotnu, turneju koju izvodi Aleks Azar.

Da sva ova proputovanja nisu samo iz neke ljubavi ili slaganja sa Donaldom Trampom pokazuju teškoće sa kojima se susreće Azar u borbi da ostane na svojoj poziciji nakon što je pao u nemilost predsednika zbog serija kontroverzi koje je izazvala pandemija. Nakon gubitka pozicije šefa tima Bele Kuće za borbu protiv virusa korone, njegovo mesto nikada nije bilo nesigurnije, ali izgleda da ga sadašnja kampanja po kolebljivim državama vraća na stari kolosek u kome bi trebao ostati ako pandemija ili neki drugi spoljni faktor opet ne eskaliraju situaciju i dovedu ga u neugodan položaj.


Aleksandar Bogićević