Bivši američki potpredsednik i pretpostavljeni kandidat Demokratske partije za predsednika Džozef Bajden (Joseph Biden) zbog pandemije virusa korona onlajn će prihvatiti kandidaturu za predsednika države. On je potvrdio da neće ići lično u Milvoki, gde je zvanično trebalo da dobije kandidaturu.

Bajden je dodao da brine za javno zdravlje građana SAD, te da ne želi da rizikuje njihovo zdravlje. Organizatori konvencije koja je zakazana za period od 17. do 20. avgusta, naveli su da su odluku doneli nakon konsultacija sa nadležnima iz oblasti zdravstva. Bajden će svoj govor održati iz američke države Delaver, ali vreme njegovog obraćanja još uvek nije poznato.

Bajden i demokrate se već mesecima zalažu za virtuelnu konvenciju. Prvo su odložili prvi datum za njeno održavanje sa sredine jula na avgust, a sada su odložili i samu konvenciju.

Kako prenosi Politiko (Politico), Bajden je svoju energiju usmerio na obuku članova kako bi virtuelno mogli da doprinesu njegovoj pobedi na predstojećim izborima. Menadžerka Bajdenove kampanje Džen o Meli Dilon (Jen O’Malley Dillon) izjavila je da se Bajden i njegov tim bore za dušu nacije i da bi pobedili u toj borbi potrebna im je podrška najširih slojeva demokrata.

Demokrate će danas predstaviti novu veb stranicu za svoje obuke kako bi spremno dočekali konvenciju. Organizatori žele da se prijavi oko 10.000 ljudi za učešće. Biće organizovano 16 zasebnih događaja koji će biti prenošeni uživo, a digitalno organizovanje biće jedna od tri glavne teme skupa.

Pored Bajdena, i predsednik Donald Tramp (Donald Trump) najavio je da će sve svoje aktivnosti tokom kampanje nastaviti da organizuje onlajn i da će raditi na zaštiti zdravlja građana. Biće vrlo interesantno pratiti na koji način će se kandidati organizovati i koliko će pandemija virusa korona uticati na rezultate izbora.


Danilo Savić