Proteklih par dana u centru pažnje bilo je ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda kojeg je prilikom hapšenja na ulici brutalno ubio policajac. Ovaj događaj pokrenuo je lavinu protesta širom čitavog američkog kontinenta, a ovu tragičnu situaciju osudila su oba kandidata novembarskih izbora.

Nemiri i protesti koji već nekoliko dana okupiraju pažnju svih američkih ali i svetskih medija ne jenjavaju. Kao posledica gnevnih građana širom SAD izbile su velike demonstracije, u nekim državama uvedeno je vanredno stanje sa policijskim časom, a u američkoj saveznoj državi Minesoti, po prvi put od Drugog svetskog rata, mobilisan je pun sastav Nacionalne garde, prenosi Politika.

Gradske ulice Los Anđelesa, Njujorka, Vašingtona, Detroita, Atlante, Memfisa ali i mnogih drugih gradova ispunjene su hiljadama ljudi koji protestuju i traže pravdu zbog brutalnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane policajca Dereka Šoven koji je optužen za ubistvo trećeg stepena.

Poslednje što je aktuelnom američkom predsedniku, Donaldu Trampu trebalo posle globalne krize koja je izazvana virusom korona je još jedna (ovoga puta nacionalna) kriza, koja može uticati na njegov mogući novembarski reizbor.

Tramp je, u svom maniru, kritikovao ovo ubistvo pa se na Tviteru u petak obratio javnosti. U jednom trenutku činilo se da predsednik preti nasiljem onima koji zbog ovog incidenta svakodnevno protestuju na ulicama gradova.

Naravno, kako to obično biva, njegov rival Džozef Bajden imao je komentar na Trampovu reakciju – „ovo nije vreme za zapaljive tvitove, niti za bilo kakvo podsticanje nasilja, ovo je nacionalna kriza u kojoj nam je potrebno vođstvo. Demonstranti imaju puno pravo da budu ljuti i frustrirani“ , obrazložio je Bajden, prenosi NPR.

Guverner Minesote, Tim Volc, objavio je u subotu da u potpunosti mobiliše državnu Nacionalnu gardu, kao odgovor na trenutne nemire koji se dešavaju na ulicama Mineapolisa, prenosi CBS.

 

„Trenutna situacija u Mineapolisu više nije ni na jedan način povezana sa ubistvom Džordža Flojda. Situacija se sada odnosi na napad na civilno društvo i nagoveštava uništavanje našeg velikog grada“ , rekao je guverner Volc.

Iako je u svim gradovima ove savezne države na snazi policijski čas, to nije sprečilo ljude da prouzokuju nemire. Guverner Tim Volc okarakterisao je sve ono što se dešavalo tokom noći kao „neverovatno opasnu situaciju“ i  pozvao sve ljude da ostanu u svojim domovima jer, kako on kaže, „ako ste večeras na ulicama jasno je da niste sa nama, vi ne delite naše vrednosti.“

Takođe, Tramp je u subotu upozorio demonstrante koji protestuju u Vašingtonu da se ne usude da probijaju ogradu kod Bele kuće, jer će u suprotnom biti dočekani s „najljućim psima i najopasnijim oružjem ikad viđenim“ , prenosi Politika.

Činjenica je da dešavanja od marta ove godine ne idu baš na ruku aktuelnom američkom predsedniku, dok njegov rival Džozef Bajden, koji trenutno nema ni približno veliku odgovornost kao Tramp, sedi kod kuće u Delaveru i pokušava da na propustima administracije u trenutnim krizama prikupi političke poene.


Minja Rogan