U poslednja 4 dana, troje kandidata u trci za demokratsku nominaciju se povuklo iz trke: Tom Stajer, Ejmi Klobučar i Pit Butidžidž. Povlačenje kandidata će sasvim sigurno imati uticaj na predstojeće izbore, uključujući i „Super utorak“, gde 14 saveznih država i jedna prisajedinjena teritorija glasaju. Postavlja se pitanje kome ova promena najviše odgovara?

Glasači odustalih kandidata će, osim ukoliko odluče da ne glasaju, početi da podržavaju kandidate koji su ostali u trci, Bajdena, Sandersa, Vorenovu, Blumberga i Talsi Gabard. Na prvi pogled se čini da će glasači Butidžidža i Klobučar preći kod Bajdena pošto predstavljaju umerenu (moderate) struju u partiji, a da će Stajerovi glasači preći Sandersu budući da se on svrstava među progresivne demokrate. Međutim, glasači ne tretiraju kategorije kao mediji i analitičari, što se može videti iz činjenice da je podrška umerenih i konzervativnih glasača bila podeljena između Sandersa i Bajdena u Nevadi.

Podaci iz Morning Consult ankete pokazuju da 21% Butidžidžovih glasača podržava Sandersa, dok Bajdena i Vorenovu podržava po 19%. Nažalost, podataka o drugom izboru kod glasača Stajera i Klobučar nema, ali njihova ukupna podrška na nacionalnom nivou je bila vidno niža od one koju je Butidžidž imao. Još jedan dokaz u prilog ovome jeste činjenica da su kokusi, gde glasači kandidata koji u izbornim jedinicama ne dobiju 15% prelaze u podršku drugih kandidata, videli preraspodelu koja ne prati ove kategorije. U Ajovi je Butidžidž osvojio najviše „preletelih“ glasova, dok je Sanders u ovoj kategoriji bio drugi. U Nevadi je Sanders osvojio ubedljivo najviše takvih glasova. Prema tome, drugi izbor glasača nije baš toliko jednostavan i prema postojećim podacima ne možemo očekivati veći prelaz ka Bajdenu nego prema Sandersu, ali ga zbog malog broja istraživanja i samo dva kokusa ne možemo ni isključiti. Svakako, sigurno će bar neki od glasača preći prema svakom od trenutnih kandidata, tako da će svako imati bar minimalnu dobit.

Ipak, odlazak ovih kandidata će doneti promenu tokom „Super utorka“. Glasaće 14 država i jedna teritorija, a izborni prag je postavljen vrlo visoko, na 15%. Zbog povlačenja troje kandidata iz trke, može se očekivati makar blagi skok koji bi Blumbergu, Vorenovoj i Bajdenu pomogao u nekim od država da pređu 15%. Ovo najviše odgovara Bajdenu, koji se prema nekim istraživanjima kreće oko granice u Kaliforniji, državi koja nosi najviše delegata. Ova činjenica takođe ne odgovara Sandersu, koji bi prema tome morao da deli delegate iz nekih država sa protivnicima, potencijalno i više njih. Ipak, deo raspodele odgovara Sandersu, bar kada je u pitanju Minesota. U Minesoti su istraživanja predviđala tesnu trku između Sandersa i Klobučar dok su ostali kandidati bili daleko iza. Sa povlačenjem Ejmi Klobuchar se može očekivati Sandersova pobeda u ovoj državi. Bez obzira na Minesotu, budući da će tokom „Super utorka“ biti raspodeljena trećina delegata, trenutno se čini da Bajden ukupno dobija više od povlačenja troje kandidata nego Sanders.

Trenutno, jedino što se iz ovoga može zaključiti jeste da će kandidati za koje se sumnjalo da će imati neophodnih 15% verovatno sakupiti dovoljnu podršku da dobiju delegate, kao i to da će Sanders verovatno osvojiti Minesotu. Ukupna preraspodela od Stajera, Butidžidža i Klobučar bi trebalo više da odgovara Bajdenu, ne zbog samih glasova koliko zbog šanse da ostali kandidati pređu 15%. Da li će ovo biti dovoljno da Sandersu bude negirana apsolutna većina delegata na konvenciji u Milvokiju ili pak da Bajden pobedi na „Super utorku“, za šta su šanse trenutno male, ostaje da se vidi.


Milan Varda