Pretpostavljeni kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije, Džozef Bajden, u petak je na svom Tviter nalogu optužio Donalda Trampa za “pomoć” Kubi da postane država članica Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

“Trampovi međunarodni neuspesi otvorili su put Kubi da se priključi Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija”, napisao je Bajden na engleskom i španskom jeziku. “Ovim bi se izdali kubanski politički zatvorenici, a američka diplomatija dodatno potkopala. Kao predsednik, radiću na osnaživanju kubanskog naroda i odbrani ljudskih prava”, dodao je.

Iako Bajden nije precizirao o kojim neuspesima je reč, čini se da će pokušati borbu da prebaci na teren međunarodnih odnosa. U tekstu za Miami Herald koji govori o potencijalnom izboru Kube, Rusije i Saudijske Arabije za države članice Saveta za ljudska prava u periodu od 2021. do 2023. godine, navodi se da je Tramp odgovoran za kvarenje odnosa sa tradicionalnim američkim savezicima u Evropi, ali i narušavanje međunarodnog uticaja zbog povlačenja iz Pariskog klimatskog sporazuma. Takođe, u tekstu se navodi da je ugrožena pozicija Sjedinjenih država kao lidera u oblasti ljudskih prava jer je Trampova administracija propustila da osudi ugrožavanje ljudskih prava od strane autokratskih lidera širom sveta. Hilel Neuer, koji se nalazi na čelu nevladine organizacije UN Watch, koja nadzire rad Ujedinjenih nacija, oštro je osudio kandidaturu ove tri države za članstvo u Savetu za ljudska prava i poručio da “Vašington sa svojim saveznicima mora da podrži Kostariku, ili neku drugu demokratsku državu da se kandiduje, a zatim mora da lobira širom sveta da se glasa za tu demokratsku državu”. Tu upravo treba tražiti i povod Bajdenovog tvita, kojim upozorava da zbog narušenog međunarodnog ugleda Tramp ne bi mogao da vodi uspešnu kampanju za zaštitu ljudskih prava.

Iz Trampove kapanje, međutim, podsećaju da je Kuba bila nekoliko puta izabrana za državu članicu za vreme Obaminog mandata, dok se Bajden nalazio na mestu potpredsednika, kao i da ni administracija u kojoj je bio sam Bajden nije uspela da spreči članstvo Rusije, Venecuele i Saudijske Arabije u ovom telu. Poručili su da je Bajden ovim tvitom “optužio sam sebe”, “Džo Bajden jedva može da se seti za koju poziciju se kandiduje, pa nije iznenađujuće što je zaboravio da je Kuba tri puta bila izabrana za članicu Saveta za ljudska prava UN dok je on bio potpredsednik”, izjavila je za FoxNews viša savetnica kampanje, Mercedes Šlap. Takođe je optužila Bajdena da želi povratak na Obaminu politiku prema Kubi, za koju smatra da je naškodila kubanskom narodu i poduprla uspon Madura u Venecueli. “Bajden je uvek bio popustljiv prema komunistima. (…) To će mu možda pomoći sa Čavistima u njegovoj partiji, ali će izgubiti izbore u novembru”, poručila je. O ovome je pisala i u autorskom tekstu za Sun Sentinel, poručivši da je Bajden “ više zainteresovan da se povinuje radikalnoj levici koja čini današnju Demokratsku partiju, i zato će stati na stranu Kastrovog režima protiv kubanskog naroda”.

Činjenica je da će Bajden dati sve od sebe da prikupi glasove leve struje Demokratske partije, a po oštroj reakciji iz Trampove kampanje, možda baš to najviše preti da ugrozi njegov reizbor u novembru. Iz Bajdenove kampanje upućuju na trenutni rezultat, on vodi u Floridi, Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu i Arizoni, saveznim državama u kojima je Tramp odneo pobedu 2016. godine.


Ivana Milićević