Odmah nakon današnjih izbora u Južnoj Karolini, kandidati za 46. predsednika SAD kreću u trku za ,,osvajanje“ država ,,Super utorka“. Reć je zapravo o 14 država, od demokratskog uporišta Masačusetsa, preko tradicionalno republikanskog Teksasa, ali i država poput Kolorada, Severne Karoline i Virdžinije, koje ukupno donose nešto više od 1300 delegata (pre ,,Super utorka“ biće dodeljeno oko 155 delegata, a nakon njega 2467).

Berni Sanders je već posetio većinu ovih država, s tim da će petak i subotu provesti i Masačusetsu i Virdžiniji. Subotu će provesti na mitinzima u Kaliforniji, odakle će doći preko 30% od svih delegata koji se biraju na Super utorak. Njemu će se u Kaliforniji pridružiti Dick Van Dyke, Public Enemy i Sarah Silverman, dok je utorak rezervisan za Vermont.

U najavi ovog velikog pohoda, Sanders ističe kako, iako ulaže novac u reklame u svim medijima, ipak smatra da je ulaganje u ovakvu vrstu kampanje od najvećeg značaja. Tome u prilog govori i podatak da je Sanders do sada na kampanju u državama Super utorka potrošio oko 16 miliona dolara. Ejmi Klobučar je, primera radi, potrošila $3, 8 miliona, dok je bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden do sada uložio 915,000 dolara, očekujući da će ga pobeda u Južnoj Karolini dovesti do novih priliva novca koji će mu onda omogućiti jaču kampanju u nekim od ,,Super utorak“ država.

Značaj ,,Super utorka“ je u tome što u ovih 14 država živi oko 130 miliona ljudi – što je preko 10 puta više u odnosu na prethodne države u kojima se glasalo. Što se prognoza tiče, očekuje se da Sanders pobedi u Vermontu, Juti, Mejnu i Koloradu. Međutim, izbori u Južnoj Karolini bi mogli da budu ozbiljan zamajac koji bi mogao da pomogne Bajdenu da pobedi u drugim južnim državama sa značajnim afro-američkim stanovništvom, poput Alabame, Severne Karoline, Teksasa i Džordžije. Politico, s druge strane, ističe da Butidžidž nema velike šanse za naročit učinak u toku ,,Super utorka“. Još jedan razlog zašto je 3. mart važan jeste to što bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg izbornu trku započinje upravo tada. On je u ,,igru“ ušao kasnije, potrošio oko 350 miliona dolara na razne vidove kampanje i, kako ističe Washington Post, njegov položaj se popravlja.

Uvek postoji mogućnost da će se određeni kandidati povući ukoliko njihov rezultat u Južnoj Karolini bude izuzetno loš. ,,Super utorak“, kada će se glasati u 14 država, pružiće dosta jasniju sliku o odnosu među demokratama i njihovoj poziciji u nadmetanju za obezbeđivanje potrebne većine delegata, s obzirom da će tog dana biti raspodeljeno ukupno čak 38% delegatskih mesta na nacionalnom nivou.

Ivana Janković