Još dvojica demokrata se povukla iz trke: kraj za Janga i Beneta

Endru Jang, preduzetnik i demokratski kandidat bez prethodnog političkog iskustva koji je privukao simpatije sa obe strane američkog političkog spektra, pred publikom u Mančesteru, u Nju Hempširu, izjavio je da se povlači iz trke za predsednika Sjedinjenih Država.

Odluka o okončanju njegove predsedničke kampanje je usledila nakon razočaravajućih rezultata na unutarstranačkim izborima u Nje Hempširu, državi u koju je njegov predizborni tim uložio mnogo vremena i resursa. Jang se povukao iz trke u trenutku kada je ostalo još mnogo vremena do utvrđivanja konačnih rezultata izbora u Nju Hempširu. Uoči samih izbora, Jang je izjavio da će se najverovatnije povući ukoliko bude imao nezadovoljavajuće rezultate.

On se takođe nije najbolje proveo ni na prvim primarnim izborima u Ajovi, gde je zauzeo 6. mesto sa svega 1% osvojenih glasova, niti na poslednjoj demokratskoj debati u Mančesteru, u Nju Hempširu, gde je od svih učesnika dobio najmanje vremena za iznošenje svojih stavova.

Kao kandidat za demokratsku nominaciju, bio je najviše poznat po zagovaranju uvođenja univerzalnog osnovnog dohotka i upozoravanju na izazove koje sa sobom nosi automatizacija. Njegov glavni plan bio je da svakom građaninu Sjedinjenih Država garantuje prihod od 1.000 dolara mesečno. Činilo mu se to kao najbolji lek za nezaposlenost i druge probleme izazvane automatizacijom, koju je video kao jedan od glavnih razloga za pobedu Donalda Trampa na  predsedničkim izborima 2016. godine.Vitalnost i dugotrajnost njegove predsedničke kampanje je iznenadila mnoge posmatrače američkih predsedničkih izbora koji su predviđali njen mnogo brži i raniji krah.

Osim Janga, iz trke se povukao i demokratski kandidat Majkl Benet. Imajući u vidu da je dobio najmanje glasova u Nju Hempširu (svega oko 0,3%), kao i da je sličan rezultat ostvario i na kokusu u Ajovi, takav ishod se mogao i očekivati. Senator iz Kolorada nije uspeo da pridobije srca demokratskih birači, kao ni finansijera. Prikupio je desetostruko manje novca od Sandersa, Bajdena, Vorenove, Butidžidža, Blumberga, Stajera, pa čak i od Gabard ili Klobučar. Takođe, osim u prve dve, nije učestvovao niti u jednoj zvaničnoj debati među demokratama i time se dobrano pomerio iz vidokruga demokratskih birača.

Njegovo decenijsko senatorsko iskustvo, sklonost ka kompromisu (nisu mu strani ni dvopartijski predlozi zakona), naglašavanje značaja obrazovanja i dobar plan za rešavanje pitanja ilegalnih migracija u SAD, nisu bili od značaja demokratskim biračima. Očigledno je da umereni kandidati, kakav Benet nedvosmisleno jeste, ne prolaze dobro ovih dana.

Ostali demokratski kandidati koji su ostali u trci će svoje snage odmeriti na narednim unutarpartijskim izborima u Nevadi 22. februara.


Bojan Latinović