Bivši potpredsednik SAD i pripadnik umerene struje Demokratske partije, Džo Bajden, uspeo je da u okviru „Super utorka“ odnese tesnu pobedu na izborima u državi Teksas. Na osnovu 90% obrađenih glasova, Bajden je osvojio oko 33%, a njegov progresivni protivkandidat, Berni Sanders, tri procenta manje.

Jedan od glavnih činilaca Bajdenove pobede bila je ogromna podrška koju uživa među Afroamerikancima, koji čine znatan deo biračkog tela u Teksasu. Uoči „Super utorka“, Bajden je svoje nade položio pre svega u južne države, gde je znao da ima relativnu prednost u odnosu na ostale kandidate zbog značajne koncentracije afroameričkih birača. Pobeda u ovim državama bio je jedan od glavnih uslova njegovog opstanka kao ozbiljnog rivala Berniju Sandersu, čijoj nominaciji se protivi umereno krilo Demokratske partije.

Ostatak glasova je pripao bivšem gradonačelniku Njujorka, Majklu Blumbergu (15%) i progresivnoj kandidatkinji Elizabet Voren (11%). S obzirom da je osvojio preko 15% glasova na nivou cele države, Blumberg će zasigurno dobiti određeni deo delegata. Za razliku od njega, Elizabet Voren nije uspela da prebaci preko 15% glasova, zbog čega će njeni delegati biti raspodeljeni među ostalim kandidatima koji su uspeli da ispune ovaj kriterijum.

Iako nije uspeo da osvoji većinu glasova u Teksasu, Sanders je svoj poraz u ovoj južnoj državi kompenzovao pobedom u Kaliforniji. Zajedno sa Kalifornijom, Teksas predstavlja glavnu nagradu za učesnike „Super utorka“ zbog obimnog broja delegata koje nose ove dve države (Teksas – 228, Kalifornija – 415).

Tesna pobeda Bajdena se nalazi u oštrom kontrastu sa ubedljivom pobedom demokratske kandidatkinje Hilari Klinton na istim izborima 2016. godine, gde je uspela da osvoji 65% glasova, nasuprot 29% koje je dobio Sanders kao njen glavni protivkandidat. Situacija je pak bila drugačija na generalnim izborima, gde je sadašnji predsednik Donald Tramp u Teksasu osvojio 52% glasova, za razliku od Hilari Klinton koja je uspela da privuče 43% glasova u državi koja se tradicionalno nalazi pod kontrolom Republikanaca.


Bojan Latinović