Od kako se u Senatu završio proces impičmenta bivšem predsedniku Donaldu Trampu potpuni fokus pažnje premestio se na aktuelnog predsednika Džoa Bajdena. Za malo više od mesec dana u Beloj kući Bajden je povukao mnoge spoljnopolitičke i unutarpolitičke poteze.

Predsednik Bajden pozvao je američki Senat da što pre reaguje i donese zakon o paketu pomoći tj. olakšice od 1,9 biliona dolara nakon što su u Predstavničkom domu demokrate odobrile predsednikov prvi zakonodavni prioritet.

„Nemamo vremena za gubljenje. Ako sada delujemo brzo, efikasno i hrabno, konačno ćemo moći da pređemo u vođstvo u odnosu na ovaj virus. Ljudi su u ovoj zemlji pretrpeli mnogo, napokon ponovo možemo da pokrenemo našu ekonomiju“, rekao je aktuelni predsednik u subotu ujutru, prenosi CNN.

Bajden je u kratkom video obraćanju u subotu ujutru, takođe, govorio i koliko usvajanje ovog paketa ima veliki značaj u ponovnom otvaranju škola, ali i vakcinaciji velikog dela američke populacije.

„Njihovim glasanjem korak smo bliži vakcinaciji građana, ali i stavljanju 1.400 dolara u džepove svakog Amerikanca. Takođe, korak smo bliži i proširenju naknada za nezaposlene“, poručio je Bajden.

Sa druge strane, ovaj Bajdenov predlog zakona naišao je na veoma oštre kritike od strane republikanckih kolega. Republikanski lider u Senatu, Mič Mekonel, vema je oštro kritikovao ovaj Bajdenov poduhvat i demokrate u Predstavničkom domu zbog usvajanja ovog zakona bez ikakve dvostranačke podrške. Takođe, republikanski senatori očekuju i ubeđeni su da ovaj zakon neće tako lako proći Senat.

Aktuelni predsednik je prošlih godinu dana bio jedan od najvećih kritičara bivšeg predsednika Trampa. Međutim, Bajden je u prvih mesec dana svog mandata povukao razne poteze. Kakvi će biti odjeci njegovog delovanja ostaje da vidimo u narednom periodu.


Minja Rogan