Predsednik Tramp je preoveo jedan zanimljiv vikend. Dva dana pre obeležavanja Dana sećanja (Memorial day), Tramp je posetio svoje privatne posede u Sterlingu u Virdžiniji kako bi igrao golf. Tramp nije posetio ovaj svoj posed od februara meseca, a od tada nije imao ni priliku da uživa u golfu, jednom od njegovih hobija. Tokom boravka na posedima, a u pauzama partije golfa, Tramp je vreme posvetio svojoj drugoj velikoj strasti – tvitovanju. Ovom prilikom obrušio se na mnoge, a prve na udaru bile su istaknute pilitičarke Demokratske partije.

Spikerka Predstavničkog doma Nensi Pelosi i demokratska zvezda u usponu Stejsi Abrams (Stacey Abrams) u Trampovim tvitovima su ismevane zbog svog izgleda ili viška kilograma, dok je Hilari Klinton okarakterisana kao neprijatna osoba. Dodatno, Tramp je obnovio svoj sukob sa bivšim državnim tužiocem Džefom Sešonsom (Jeff Sessions), koji trenutno pokušava da povrati svoje senatorsko mesto u državi Alabami.

U ponedeljak ujutru, neposredno pre dolaska na Nacionalno groblje Arlington (Arlington National Cemetary) povodom Dana sećanja na žrtve ratova, Tramp je i dalje „besneo“ na Tviteru, prozivajući svog protivkandidata Džozefa Bajdena i bivšeg predsednika Baraka Obamu.

Mnogi osuđuju ovakvo ponašanje predsednika Trampa i nazivaju ga neodgovorim. Tramp je odlaskom na golf verovatno pokušavao da pokaže svoj optimizam u sveopštoj krizi i potrebu što bržeg povratka u normalne životne tokove, ali je ipak naišao na velike kritike. Tramp se branio u svom stilu- ukazao je na broj dana koliko je bivši predsednik Obama proveo na terenima za golf. I pored toga, pretpostavlja se da će Tramp preteći Obamu. Tramp je od svoje inauguracije do danas 251 dan posvetio igranju golfa, dok je Obama za vreme svoja dva mandata ukupno proveo 306 dana na terenima za golf.

Sve bi ovo možda i bilo u redu i prošlo neopaženo, da se SAD trenutno ne bore sa pandemijom virusa korona. Trenutan broj obolelih od kovida-19 u Sjedinjenim Državama je preko milion i sedamsto hiljada, dok se očekuje da broj preminulih svakog trenutka pređe cifru od 100000. Do sada se od posledice virusa oporavilo oko 465000 ljudi.

Tramp je juče održao govor povodom Dana sećanja. Najveći deo obraćanja je posvetio žrtvama koje su poginule u ratu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, koji je trajao od 1812. do 1815. godine. Kompletan govor možete pogledati na linku ispod.


Pavle Janošević