Menadžerka kampanje Džozefa Bajdena, kandidata Demokratske partije na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, Dženifer O’Meli Dilon objavila je na svom Tviter nalogu u četvrtak (16. jula) da je kampanjski tim, zajedno sa Demokratskim nacionalnim komitetom, prikupio 242 miliona američkih dolara. Ovim je smanjen jaz u novčanim sredstvima u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa i Republikanski nacionalni komitet, koji su do sada obezbedili 295 miliona dolara. Kako je pisao The New York Times, krajem aprila razlika je bila čak 187 miliona, da bi za samo tri meseca pala na 53.

Tokom drugog kvartala 2020. godine, od kada je postao pretpostavljeni kandidat Demokratske partije, a zatim i formalno obezbedio nominaciju, Džo Bajden je gotovo učetvorostučio novčana sredstva. Podsetimo, tokom primarnih izbora Bajden se neretko mučio sa prikupljanjem novca, štaviše bio je u zaostatku prema svojim protivkandidatima u unutarpartijskoj trci (do kraja aprila je sakupio oko 60 miliona). Na porast donacija je uticala i konstantna prednost koju uživa u odnosu na Donalda Trampa prema rezultatima nacionalnih anketa (poslednje objavljeno istraživanje Kvinipek Univerziteta ukazuje na prednost od neverovatnih 15 procenata).

U protekla tri meseca Bajden je bio u mogućnosti da zajedno sa DNC prikuplja novac, čime je gornja granica koju veliki donatori mogu dati kampanji ili partiji podignuta na 620.000$. Preko 200 milijardera, biznismena i istaknutih javnih ličnosti, mahom iz Silikonske doline, Holivuda ili sa Vol Strita je doniralo minimum 100.000$, a najviše među njima, bar 500.000 dolara uložili su: milijarder i filantrop DŽORDŽ SOROS; LOREN PAUEL DŽOBS, udovica Stiva Džobsa; holivudski producent DŽEFRI KACENBERG; te DASTIN MOSKOVIC – ko-osnivač Fejsbuka; DŽEJMS MERDOK, sin medijskog magnata i vlasnika News korporacije Ruperta Merdoka.

Takođe, naglašeno je i pojačano prikupljanje sredstava od strane malih donatora – ova mreža obuhvata gotovo 3 miliona građana, a čemu je doprinela veća prisutnost na Fejsbuku i Gugl reklamama. Politico prenosi izjavu O’Meli Dilon da je 97% novčanih donacija stiglo od lokalnih donatora.

U sredu (15. jula) su svoje finansijske izveštaje objavili i tzv. super PAC-ovi (političko-akcioni komiteti), koji podupiru Bajdenovu kandidaturu. „American Bridge“ grupacija je sakupila u proteklom kvartalu 18 miliona, a „Lincoln Project“, anti-trampovski nastrojena grupa koju vode Republikanci 17 miliona dolara. Narednog ponedeljka se očekuju podaci i „Priorities USA Action“, najvažnijeg komiteta koji podržava Džoa Bajdena.


Igor Mirosavljević