Sakupivši 1995 delegata, Džo Bajden je i zvanično osigurao nominaciju Demokratske partije na novembarskim izborima za predsednika Sjedinjenih Država. Na izborima će se suočiti sa sadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom. Nakon što se u aprilu Berni Sanders povukao iz trke za demokratsku nominaciju, bivši potpredsednik ostao je vodeći kandidat Demokratske partije, a sada je i prikupio dovoljno delegata da osigura pobedu na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji. U svom jučerašnjem obraćanju Bajden je rekao kako mu je bila velika čast što se za nominaciju Demokratske partije takmičio sa veoma talentovanim ljudima i istakao kako mu je posebno drago što će u novembru demokrate biti jedinstvene i ujedinjene. Prema Bajdenovim rečima, on će nastojati da sakupi glasove svih Amerikanaca koji se osećaju izostavljeno ili marginalizovano i učiniti da se američka ekonomija što pre oporavi.

Dešavanja koja se u poslednjem periodu odvijaju u Americi predstavljaju dodatni izazov kako za Bajdena tako i za Trampa, s obzirom na to da javnost prati njihovo reagovanje na proteste, ali i mere koje predlažu i preuzimaju u vezi sa posledicama virusa korona. Podrška Donaldu Trampu blago opada usled njegove reakcije na proteste koji se širom Amerike odvijaju, a u prilog tome govori i istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo sajt FiveThirtyEight. Prema anketi koju su objavili, 53,9% Amerikanaca ne odobrava Trampove odluke.

S druge strane, ono što je mučilo Bajdena jeste nedovoljna podrška mlađeg dela populacije, čije je glasove i tokom prajmarisa najteže prikupljao. Isto tako, nakon sporne izjave o Afroamerikancima i tome kako ne bi trebalo da glasaju za Trampa svakako se otvara i pitanje podrške mlađeg dela afroameričkog stanovništva i njihov uticaj na konačni novembarski rezultat. Bajdenova reakcija i pružanje podrške protestima koje je nazvao alarmom za čitavu naciju mogla bi da mu omogući veću podršku među ovim delom stanovništva.

Prema rečima nekih analitičara, ovo je jedinstvena šansa koju bi Bajden trebalo da iskoristi kako bi se što bolje povezao sa afroameričkim mladim biračima i uverio ih da treba da mu pruže podršku u novembru. Prema navodima portala Politico, upravo ti mladi ljudi čije glasove Bajden nije uspeo da prikupi sada protestuju širom Amerike tražeći pravdu za ono što se desilo Džordžu Flojdu. Ipak, svakako da je pred Bajdenom još uvek dug put kako bi prikupio i ovaj deo birača za predstojeće novembarske izbore.


Miljana Jovanović