Džozef Bajden, nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država i trenutno vodeći kandidat na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj partiji, postavio je 12. marta novu menadžerku svoje kampanje – Dženifer O’Meli Dilon, prenosi Washington post.

Prema zvaničnom saopštenju, dosadašnji menadžer kampanje Greg Šulc će ostati uključen u Bajdenovu kampanju, baveći se organizacionim pitanjima vezanim za novembarske predsedničke izbore. Greg Šulc je učestvovao u predsedničkim kampanjama Baraka Obame u Ohaju 2008. i 2012. godine. Bio je viši savetnik Džoa Bajdena od 2013. do 2017. godine, a od tada se nalazi na dužnosti izvršnog direktora u Bajdenovom „American possibilites PAC“.

Ovom odlukom Bajden je potvrdio višenedeljne glasine, inače nekoliko puta demantovane od strane njegovih savetnika, o promeni rukovodstva izbornog tima. Ipak, iznenađujuć je tajming imenovanja nove menadžerke nakon Bajdenovih pobeda tokom „Super utorka“ 3. marta i tzv. „Mini super utorka“ 10. marta, čime je u potpunosti oživeo svoju kampanju i stekao najveći broj delegata – gotovo 150 više u odnosu na Bernija Sandersa, glavnog rivala u trci. Stoga, The New York Times sugeriše da je razlog za promenu upravo okretanje ka glavnim izborima, te nastojanje da se proširi organizacija i pojača prikupljanje finansijskih sredstava, kako bi Bajden poboljšao svoju poziciju naspram aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Sigurno je da Džo Bajden, u ovom pogledu, veruje u značajnu pomoć Džen O’Meli Dilon, koja je tokom izborne trke 2008. godine bila izvršni direktor Demokratskog nacionalnog komiteta, da bi 2012. godine postala zamenica menadžera kampanje Baraka Obame prilikom njegovog reizbora za predsednika SAD. Pored ličnih veza, i njen muž je sarađivao u Beloj kući sa Obamom, te se stoga očekuje da njen dolazak privuče i brojne druge saradnike i pristalice nekadašnjeg predsednika. Ovo imenovanje su pozdravili i pojedini predstavnici progresivnog dela Demokratske partije.

Treba reći i da je O’Meli Dilon u ovogodišnjem izbornom procesu bila šef kampanje Beta O’Rurka, te je posle njegovog neuspeha, prema navodima Politico, uticala da on javno podrži Bajdena u Teksasu, čime se pridružio i ostalim kandidatima koji su to učinili – Pitu Butidžidžu, Ejmi Klobučar, Majklu Blumbergu – i svakako u značajnoj meri pomogli Bajdenov veliki povratak i preuzimanje pozicije favorita.


Igor Mirosavljević