Predsednik Donald Tramp i Republikanski nacionalni komitet prikupili su 210 miliona dolara donacija u avgustu, preneo je Politiko. U istom periodu su njegov rival Džozef Bajden i Demokratski nacionalni komitet skupili čak 365 miliona dolara, što je za 155 miliona dolara više u odnosu na republikance.

Nijedna kampanja još uvek nije objavila koliko je donacija prikupila u gotovini, ali ako se uzmu u obzir ovi iznosi, Bajden je u odnosu na Trampa u velikoj prednosti. Prema ranijim saznanjima Njujork Tajmsa, samo tokom virtuelne konvencije koja je održana od 17. do 20. avgusta, Bajden i grupe koje podržavaju njegovu kampanju prikupili su 70 miliona dolara. Odabir senatorke Kamale Haris za potpredsedničkog kandidata takođe je doprineo rekordnom iznosu demokrata. U samo dva dana nakon njenog odabira prikupljeno je čak 48 miliona dolara donacija.

Trampov menadžer kampanje Bil Stepijen (Bill Stepien) naglasio je da će predsednikova kampanja „imati sve resurse koji su potrebni za širenje poruke o neverovatnim rezultatima predsednika Trampa, kako na zemlji tako i u vazduhu, te za definisanje Džoa Bajdena kao alata radikalne levice“. Trampova kampanja navela je i da je tokom svoje četvorodnevne konvencije prikupila 76 miliona dolara, kao i da su u avgustu najviše donacija prikupili onlajn.

Dok je Bajden premašio prethodni rekord koji je postavio bivši predsednik Barak Obama u septembru 2008. godine, sa 193 miliona dolara, Tramp je oborio sopstveni rekord postavljen u julu kada je istog meseca prikupio 165 miliona dolara.

Prema većini sprovedenih istraživanja, demokratski kandidat je vodio za 7% u odnosu na republikanskog nakon što su obe partije održale svoje nacionalne konvencije prošlog meseca. Najnovija anketa Rojtersa i Ipsosa pokazala je da prednost Bajdena u odnosu na Trampa sada iznosi 12 odsto.


Ivana Vulović