Od predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama prošlo je više od mesec dana, međutim konačni rezultati izbora još uvek nisu poznati u svim saveznim državama. Bez obzira na činjenicu da je većina medija proglasila demokratskog kandidata i bivšeg potpredsendika u administraciji Baraka Obame (Barack Obama), Džozefa Bajdena (Joseph Biden) za pobednika, razlika u glasovima u nekim saveznim državama je bila toliko mala da se pristupilo ponovnom brojanju glasova.

Jedna od tih država je i Džordžija. Pobedu u ovoj saveznoj državi je, prema početnim rezultatima, ostvario Bajden i tako postao prvi demokratski kandidat koji je u tome uspeo još od Bila Klintona (Bill Clinton) 1992. godine. Pobedu je ostvario sa oko 12.000 glasova (0.26% glasova) više od republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika SAD-a Donalda Trampa (Donald Trump). Upravo zbog toga, kao i zbog Trampovih tvrdnji da je u Džordžiji bilo izborne krađe, pristupilo se ponovnom brojanju. Rezultati su zvanično potvrđeni 20. novembra, kada je državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger (Brad Raffensperger) izjavio da veruje da su izborni rezultati tačni. Međutim, Donald Tramp je nastavio da ukazuje na izbornu krađu, tako da su rezultati ponovo morali da se prebrojavaju.

Čini se da je ovoj sagi došao kraj. Bred Rafensperger je u svojoj izjavio potvdio pobedu Džozefa Bajdena rečima koje prenosi CNN: „Do sada smo prebrojali sve zakonski pristigle biračke listiće i rezultat je ostao nepromenjen.“ Uz to je dodao da sve dezinformacije o izbornoj krađi moraju biti „odbačene i osuđene.“ Ova potvrda bi trebalo da obezbedi Bajdenu 16 elektorskih glasova (koliko nosi pobeda u ovoj saveznoj državi) na glasanju elektorskog koledža koje je zakazano za 14. decembar i predstavlja veliki udarac u Trampovoj borbi da potvrdi izbornu krađu i tako preokrene ishod izbora u svoju korist.

Upravo se Tramp pojavio u subotu u Valdosti kako bi podržao republikanske kandidate Dejvida Perdjua (David Perdue) i Keli Lefler (Kelly Loeffler) koje očekuju ponovljeni izbori za senatorska mesta u Džordžiji, gde je ponovo ukaza na izbornu krađu u ovoj saveznoj državi. Zamenik guvernera Džordžije (lieutenant governor) Džef Dankan (Geoff Duncan) je, gostujući na CNN-u, izjavio da smatra da takva retorika nikako ne pomaže republikanskim kandidatima i da se na takav način pruža prilika demokratama da izbore važnu pobedu. Svoj intervju zaključio je rečima: „Ja sam glasao za predsednika Trampa, učestvovao sam u kampanji za njega, ali nažalost on nije pobedio u Džordžiji.“

Ponovljeni izbori za dva senatorska mesta u Džordžiji se održavaju 5. januara. Ukoliko republikanci žele da sačuvaju većinu u Senatu, neophodna im je barem jedna pobeda.


Vuk Mišković