Glavno pitanje na koje treba da dobijemo odgovor ove godine je ko će postati novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država: Džozef Bajden (Joseph Biden) ili Donald Tramp (Donald Trump)? Baš zbog toga se trka za mesta u gornjem domu američkog Kongresa, Senatu, često previđa. To svakako nije poželjno sa obzirom na politički značaj koji ima većina u Senatu, što se dobro videlo prilikom neuspelog pokušaja da se smeni (impičuje) aktuelni predsednik Donald Tramp početkom ove godine.

Republikanci trenutno u gornjem domu Kongresa zauzimaju 53 od 100 mesta. Međutim, ova partija „brani“ 23 od 35 mesta koja su podložna reizboru ove godine i pitanje je da li će uspeti da sačuva dragocenu većinu. Istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Quinnipiac univerzitet daje nadu demokratama da mogu da ugroze senatorska mesta koja su dugi niz godina nalaze u rukama Republikanske partije.

Dugogodišnji senator iz Kentakija, kao i lider republikanske većine u gornjem domu Kongresa, Mič Makonel (Mitch McConnell), ima blagu prednost u odnosu na svoju protivkandidatkinju Ejmi Makgrat (Amy McGrath) (49% naspram 43%). Makonel uživa veliku podršku među republikancima (92% naspram 6%), dok je isti slučj u korist Makgrat kada su u pitanju demokrate (86% naspram 11%), birači koji ne favorizuju nijednu od dve vodeće partije daju blagu prednost Makgrat (46% napsram 40%). Ukoliko uzmemo u obzir da je Makonel deo Senata još od 1984. godine i da je jedna od vodećih ličnosti u svojoj partiji, čini se da je ipak on bliži pobedi neko Makgrat.

Situacije je nešto neizvesnija u Južnoj Karolini, gde je aktuelni senator i član Republikanske partije, Lindzi Grejam (Lindsey Graham), izjednačen sa kandidatom Demokratske stranke Džejmijem Harisonom (Jaime Harrison) (obojica su trenutno na 44%). Slično kao i u Kentakiju, oba kandidata uživaju veliku podršku među biračima koji favorizuju njihove partije, dok Harison ima prednost među nezavisnim biračima (47% naspram 37%). U razgovoru za FOX news, iz Grejamove kampanje su izjavili da ne veruju istraživanjima koja sprovode mediji i ljudi koji se „ne razumeju u politiku u Južnoj Karolini“. Oni su uz to naveli da se prema njihovim istraživanjima Grejam, koji je član Senata od 2003. godine, nalazi blizu pobede. Može li Harison da postane prvi demokrata izabran za senatora iz Južne Karoline još od 1998. godine? Istraživanja pokazuju da je takav ishod i te kako moguć.

Najgora situacija po republikance je u saveznoj državi Mejn gde je aktuelna sentorka Suzan Kolins (Susan Collins) u zaostatku u odnosu na kandidatkinju Demokratske partije Saru Gideon (Sara Gideon) (43% naspram 47%). Kolins, koja je deo Senata još od 1996. godine, nalazi se u teškom polažaju i moguće je da će nakon više od dve decenije da izgubi mesto na Kapitolu. Mnogi razlog ovome vide u njenom odnosu prema aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu, koji se menjao iz godine u godinu. Ona je bila protivnik Trampove kampanje 2016. godine, a 2018. godine je bila jedna od tri republikanska senatora koji su glasali protiv ukidanja Zakona o pristupačnoj nezi (Obamacare) i time se zamerila Trampu. Međutim, Kolins je početkom ove godine glasala u korist predsednika prilikom impičmenta i time je dovela u pitanje svoj položaj „umerenog“ republikanca i ugrozila svoj reizbor na mesto senatorke.

U svakom slučaju, jasno je da nas očekuje neizvesna borba za senatorska mesta u ovim saveznim državama, kao i u saveznim državama poput Kolorada, Arizone, Severne Karoline i Alabame. Sa obzirom da je do izbornog dana ostalo nešto manje od 100 dana za očekivati je da dođe do određenih preokreta u ovim trkama, koje vredi ispratiti.


Vuk Mišković