Kada u jeku pandemije virusa korona govorimo o izbornom procesu u Americi, često nailazimo na poređenja sa 1918. godinom i pandemijom španske groznice. Te godine su predsednički izbori bili održani, uprkos velikom broju žrtava i zaraženih, a kako stvari za sad stoje – biće održani i ove godine. Krizni periodi poput ovog igraju veliku ulogu u opredeljivanju građana za koga će glasati na sledećim izborima. No, jedan od faktora koji savakako ima ulogu u privlačenju birača, nezavisno od toga da li je kriza ili ne, jeste izbor kandidata za potpredsednika, koji će zajedno sa predsedničkim kandidatom biti na izbornoj listi 3. novembra.

Verovatni kandidat demokrata i bivši potpredsednik u Obaminoj administra Džozef Bajden, ovih dana se konsultuje sa svojim saradnicima – nekadašnjim generalnim tužiocem Erikom Holderom i bivšim predsednikom Barakom Obamom. Bajden je u petak imao telefonski razgovor sa Obamom, a tom prilikom ga je bivši predsednik savetovao o izboru kabineta. Bajden, za sada, namerava da kandiduje damu za funkciju potpredsednika.

„Zvao sam bivšeg predsednika Obamu, ne da ga pitam koga da izaberem, već da mi pomogne oko tog procesa. Konvencija je pomerena za još mesec dana, tako da sad imamo više vremena“ , rekao je Bajden. „To je za sad samo pretpostavka, ali sredinom ovog meseca formiraćemo odbor koji će se baviti izborom potpredsednika“ , dodao je Bajden. Takođe, nagovestio je i da za sada ima na umu između 6 i 10 kandidata koji bi mogli da budu potpredsednici u njegovoj administraciji. Među tim imenima mogu se naći i senatorke Kamala Haris, Elizabet Voren i Ejmi Klobučar, ali i guvernerka iz Mičigena Grečer Vitmer.

Izbor osobe koja će uz Bajden stajati na listiću je važan jer može da privuče glasače koji možda u prvi mah ne bi glasali za Bajdena. Demokrate većinski podržavaju Bajdenovu odluku da to ovoga puta bude žena.

S obzirom na trenutne okolnosti, Bajden je u petak na onlajn sastanku obavestio i svog stranačkog kolegu Bernija Sandersa o svojim planovima za potpredsedničku funkciju. „Jedna od stvari koju sam odavno naučio, i mislim da je bitna, jeste da dobar lider mora imati oko sebe ljude koji su pametniji od njega, koji znaju više od njega o nekoj temi i ljude koji su stručni za određene oblasti“, rekao je Bajden. Potom je dodao i  „Berni je moj prijatelj, mi jesmo takmičari, ne želim da misli ništa loše, ali moramo da počnemo sa odabirom potencijalnih potpredsedničkih kandidata, pošto nam i za to treba vremena“.

Od kako su u demokratskoj trci ostala samo dva kandidata, ovo je bio prvi put da je neko od njih dvojice javno objavio njihov privatni razgovor. Biće zanimljivo videti kakav će biti Sandersov odgovor, te da li će on uskoro objaviti svoja razmatranja kandidata za potpredsedničku funkciju.


Minja Rogan