Pre malo manje od nedelju dana, tačnije 20. januara, Džozef Bajden (Joseph Biden) je i zvanično stupio na dužnost 46. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Sa obzirom na razlike između njega i njegovog prethodnika Donalda Trampa (Donald Trump), jasno je da nas očekuju brojne promene u načinu na koji se rešavaju aktuelni problemi koji su u žiži javnosti „preko bare“.

Jedan od tih problema svakako je i pandemija virusa korona koja je u velikoj meri obeležila prethodnu godinu, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u čitavom svetu. Bajden je tokom čitave predsedničke kampanje kritikovao način na koji se Trampova administracija borila protiv virusa i odluke koje sadašnji predsednik povlači u prvim danima svog mandata jasno se razlikuju od onih koje je preuzimala prethodna administracija.

Naime, 18. januara tadašnji predsednika Donald Tramp je najavio da će ukinuti neke od mera koje su vezane za ulazak u Sjedninjene Država iz zemalja koje su u zoni Šengena, Velike Britanije, Irske i Brazila. Tramp je ovaj potez opravdao time da on i dalje štiti američke državljane od virusa korona, ali da uz to omogućava da se putovanja nastavljaju bezbedno. Prema toj odluci mere bi bile relaksirane od 26. januara. Međutim, Bajdenov tim je ubzo nakon ovoga obavestio javnost da će vratiti restriktivnije mere čim nova administracija i zvanično stupi na dužnost. Džen Psaki (Jen Psaki), sekretar za štampu Bele kuće, je u svom tvitu navela da Bajdenova administracija „ne planira da relaksira mere 26. januara“, kao i da planira da ojača određene mere kako bi se obustavilo širenje virusa korona.

Uz vraćanje mera prema gorepomenutim državama, Bajdenova administracija od sutra uvodi nove mere prema putnicima koji dolaze iz Južne Afrike.

Sve ovo se dešava u svetlu rasta broja novih slučajeva i smrtnih ishoda prouzrokovanih virusom korona. Prema najnovijim podacima od početka pandemije u Sjedinjenim Američkim Državama od virusa korone je preminulo više od 417.000 ljudi, dok bi prema procenama taj broj mogao da pređe pola miliona do proleća.

Pored mera vezanih za ulazak u zemlju, Bajden nastoji da sprovede u delo i novi plan vakcinacije, gde bi u prvih 100 dana njegovog mandata 100 miliona Amerikanaca primilo vakcine protiv virusa.


Vuk Mišković