Bivši potpredsednik i kandidat demokrata na predsedničkim izborima Džozef Bajden dobio je u sredu iz Vašingtona podršku guvernera Džeja Inslija (Jay Inslee) i bivšeg potpredsednika Ala Gora (Al Gore), prikupivši podršku ogromnog zagovornika u borbi protiv klimatskih promena i to baš na 50. godišnjicu Dana planete Zemlje.

„Verujem da će Sjedinjene Države povratiti svoju vodeću poziciju u međunarodnoj zajednici. Imamo sjajnog kandidata, Džoa Bajdena, da to učinimo“, rekao je Insli u podkastu Kristine Amanpur sa CNN-a povodom Dana planete Zemlje. Podsetimo, Džej Insli je demokrata koji je prošle godine odustao od sopstvene kandidature za Belu kuću.

Al Gor je u tvitu rekao da je ponosan što podržava Bajdena, pretpostavljenog demokratskog predsedničkog kandidata. Nešto kasnije je učestvovao u istom virtuelnom događaju kao i guverner Vašingtona.

Podrške stižu dok se SAD nastavljaju boriti sa zdravstvenim i ekonomskim uticajima pandemije koronavirusa, koja je odnela više 46.000 žrtava u ovoj državi i zaustavila ekonomiju zatvarajući preduzeća kako bi se izbeglo širenje zaraze. Sa tim u vezi, Insli je u pomenutom intervjuu rekao da veruje da bi Bajden sa mesta predsednika SAD, mogao da pomogne obnovi privrede.

„Dan Zemlje je dan za proslavu potencijala ponovnog pokretanja naše međunarodne ekonomije izgradnjom privrede zasnovane na čistoj energiji koja može omogućiti milionima ljudi da rade, i podstaći će preko potrebno masovno ulaganje i tako omogućiti našoj ekonomiji da izađe iz ove pandemije“. Guverner je takođe pohvalio prethodni rad demokratskog kandidata u domenu zaštite životne sredine, napominjući da je prvi zakon o klimatskim promenama doneo u Senatu Sjedinjenih Država kada je bio senator iz Delavera.  Insli, koji je takođe istakao kandidaturu za demokratsku nominaciju prošle godine i povuko se iz njeg krajem avguta 2019. godine, svoju kampanju je snažno fokusirao na klimatsku krizu. Tokom kampanje, on je kritikovao Bajdenov klimatski plan tokom demokratske debate na CNN-u u avgustu, insinuirajući da bivši potpredsednik ne razume hitnost i značaj ovog pitanja. Gor, koji je vodeći glas o pitanjima zaštite životne sredine, rekao je da glasači kojima je stalo do klimatske krize imaju lak izbor kada su u pitanju Bajden i predsednik Donald Tramp.

Dobijanje podrške od dvojice prominentnih glasnogovornika klimatskih promena i zaštite životne sredine ojačava poziciju Džoa Bajdena i proširuje njegovu koaliciju pred izbore u novembru. Predsednik Donald Tramp je povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i povukao je mnoge druge poteze na ovom polju koji su polarizovali američko društvo po pitanju zaštite životne sredine. Ekološka pitanja će biti jedna od važnih tema na predstojećim izborima, i predsedničkom kandidatu demokrata će trebati podrška sa svih frontova kako bi odneo pobedu nad favorizovanim kandidatom republikanaca.


Ivan Životić