Administracija novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena u petak je objavila izveštaj obaveštajnih službi prema kome se prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman smatra odgovornim za odobravanje ubistva Džamala Kašogija, novinara Vašington Posta (Washington Post).

Džamal Kašogi ubijen je 2018. godine prilikom posete konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Bio je jedan od kritičara saudijskih vlasti i smatran je pretnjom po režim. Tokom 2019. godine princ Salman izjavio je da preuzima punu odgovornost za događaj koji se desio dok je on bio na vlasti, međutim, istakao da on nije naredio ubistvo novinara.

Prema izveštaju koji je objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, Salman je naredio sprovođenje operacije za hvatanje ili ubijanje Kašogija. Takođe, u izveštaju se navodi i to da je princ umešan u upotrebu nasilnih mera kako bi ućutkao sve neistomišljenike koji su u inostranstvu.

Američki predsednik razgovarao je sa kraljem Saudijske Arabije, a u intervjuu koji je imao u petak istakao da je u tom razgovoru rekao da se pod novom administracijom pravila menjaju i da će nove značajne promene biti objavljene u ponedeljak. Takođe, Bajden je dodao da će se Saudijska Arabija smatrati odgovornom za narušavanje ljudskih prava i tražiti da se na odgovarajući način pozabave rešavanjem tog problema. Bajden je dodao i to da je ovaj izveštaj prethodna administracija ignorisala i da je on smatrao neophodnim da se nešto preduzme po pitanju ubistva novinara i umešanosti Saudijske Arabije.

Ministarstvo finansija ubrzo je uvelo nove sankcije pojedinim zvaničnicima Saudijske Arabije. Sankcije su prvenstveno usmerene na generala Ahmada Hasana Mohameda al Asirija. Prema ministarstvu finansija, Al Asiri je označen kao glavni u lancu za organizaciju i koordiniranje ubistvom Kašogija. Dženet Jelen, sekretarka ministarstva finansija istakla je da se na ovaj način efikasno sankcionišu pojedinci koji su učestvovali u ubistvu novinara.

U petak su takođe najavljena i vizna ograničenja (Kashogi ban) za 76 pojedinaca iz Saudijske Arabije za koje se smatra da su upleteni u ubistvo novinara, a prema izjavi državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena, viznim restrikcijama mogu biti podvrgnuti i članovi njihove porodice.

Zvaničnici u Vašingtonu mišljenja su da ovakav odnos sa Saudijskom Arabijom predstavlja kalibraciju odnosa, a ne njihovo prekidanje, zbog važnih interesa koji dve države dele. S druge strane, to ne znači da će se ćutati o ovakvim događajima, što je prema njihovom mišljenju, bila praksa prethodne administracije.

Nakon pokretanja vazdušnih napada u Siriji koje je pokrenula nova administracija, a koje je progresivno krilo demokrata osudilo, tražeći od predsednika da se vojska više ne angažuje na Bliskom istoku, pitanje odnosa sa Saudijskom Arabijom moglo bi da stavi na test podršku sadašnjem predsedniku. Ono što je gotovo izvesno jeste da će nova administracija nastaviti sa upotrebom sile onda kada to bude smatrala neophodnim i nastaviti sa jakim vojnim i diplomatskim angažovanjem u svojim interesnim sferama.


Miljana Jovanović