Ceo svet se trenutno suočava sa krizom koja nas primorava da svoj svakodnevni život prilagodimo situaciji i organizujemo ga na potpuno nov način. Izuzetak nisu ni Sjedinjene Američke Države, koje su trenutno država koja ima najviše zaraženih od COVID-19 na svetu. U skladu sa tim, i kandidati koji su u trci za nominaciju demokrata moraju da prilagode svoje kampanje trenutnoj situaciji i sigurno da se suočavaju sa brojnim problemima, pa je na to prinuđen i Džozef Bajden.

Bajdenova kampanja još uvek nije odlučila šta će zameniti tradicionalnu izbornu kampanju, a čini se da trenutno možemo da uočimo dva osnovna problema Bajdenove kampanje. Prvi jeste na koji način da organizuje kampanju kako bi ona privukla pažnju glasača, a drugi jeste odnos prema predsedniku Donaldu Trampu.

Kako su primarni izbori u Džordžiji premešteni za maj mesec, Džozef Bajden se povukao u improvizovani studio u podrumu svoje kuće u Delaveru, odakle emituje video snimke. Jasno je da oni ne mogu biti od istog značaja kao konferencije Donalda Trampa i drugih zvaničnika zaduženih i odgovornih za direktnu borbu protiv krize, čime svakako privlači manju pažnju javnosti i glasača.

Bajden je trenutno nesiguran oko načina na koji da organizuje svoju kampanju. Neposredno pre izbijanja krize vezane za virus korona, angažovao je novu menadžerku svoje kampanje. Njoj je izvesno potrebno vreme kako bi se prilagodila i uklopila u već postojeći tim, a vremena za to trenutno nema, što značajno otežava celokupnu organizaciju i snalaženje u ovakvoj situaciji. Takođe, značajno smanjeno finansiranje kampanje dodatno otežava način njene organizacije.

Iz Bajdenove kampanje, kako prenosi Politico, navode da su u analizu kako da se postave u ovoj situaciji i kako da se organizuju, uključili čak i situaciju sa izbora 1918. godine, kada je vladala pandemija španske groznice, kako bi videli kakve je posledice po izbore imao ovaj događaj i na koji način je bila organizovana kampanja. Ono što je ohrabrujuće je da su izbori te godine ipak održani, kao i da je Kongres imao normalno zasedanje.

Bajden se trenutno nalazi i u vrlo nezavidnoj poziciji kada je u pitanju njegov odnos prema predsedniku Donaldu Trampu. Čini se da su u ovom trenutku ljudi manje radi da slušaju kritike na račun Donalda Trapma i da su u potpunosti okrenuti trenutno izuzetno teškoj situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznato je da u trenucima krize predstavnici vlasti mogu dobiti značajniju podršku od birača, na primer Džordž Buš koji je imao oko 90% podrške nakon 11. septembra. Međutim, to i ne mora uvek biti slučaj imajući u vidu da su ovakve krize najveći ispit za one koji vode državu. Agregacija različitih trenutnih istraživanja javnog mnjenja pokazuje da Bajden ima podršku oko 50.9%, dok predsednik Tramp ima podršku oko 43.8% birača na nacionalnom nivou.

Predstoji nam da pratimo kako će izgledati novi način organizacije kampanje za izbore u novembru, kao i na koji način će se kriza odraziti na podršku predsedniku Trampu i njegovom verovatnom protivkandidatu Bajdenu, ali i dalje ne smemo zaborvaiti ni Bernija Sandersa, kome bi uspešna krizna kampanja bila poslednja šansa da se vrati u trku za nominaciju demorkata.


Aleksandra Baklaja