Sjedinjene Američke Države (SAD) blokirale su u petak glasanje o rezoluciji Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) koja poziva na sveopšti prekid vatre tokom pandemije virusa korona, prenosi Gardijan.

Razlog ove blokade, piše britanski list, je što se pomenuta rezolucija — pod pokroviteljstvom Narodne Republike Kine — referiše na Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), a s kojom je Trampova administracija ima velikih problema tokom ove krize.

„U vreme kada je pandemija ubila više od 275 hiljada ljudi širom sveta, od toga su više od četvrtina američki državljani, svet gleda SAD kako se povlače iz uobičajene uloge sveopšteg predvodnika u kriznim vremenima“, navodi Si-En-En. Neimenovani diplomata za američki portal je naglasio da se ova diskusija pretvorila u borbu između Sjedinjenih Država i NR Kine, iako to ne bi trebalo da bude slučaj, već pažnja treba da se usmeri ka pravim pitanjima, odnosno što bezbolnijem rešavanju problema uzrokovanih panedmijom kovida 19. Diplomate iz UN iznenađene su ovim potezom, jer je uložen veliki napor u dogovaranju koje je trajalo više od šest sedmica, a postoji bojazan da se više neće nastavljati, piše Si-En-En.

Inače, Donald Tramp — predsednik SAD — prekjuče je rekao da će virus korona nestati i bez pomoći vakcina, prenosi Vašington post. On je istakao da je svet poznavao mnogo virusa i influenci, ali da su oni odlazili iako vakcinu nikada nismo dočekali.

S druge strane, Entoni Fauči, jedan od vodećih infektologa u SAD, kaže da ova pandemija neće biti gotova sve dok se ne pronađe efikasna vakcina.


Luka Totaj