Pre nešto više od nedelju dana, postignut je dvostranački dogovor u Senatu o usvajanju paketa ekonomske pomoći u iznosu od 2 milijarde dolara, koji ujedno predstavlja najveći paket ekonomske pomoći u savremenoj američkoj istoriji. Navedeni paket predstavlja veliku finansijsku injekciju oslabljenoj ekonomiji, a cilj izglasanog paketa jeste pružanje finansijske pomoći američkim radnicima, malim preduzećima i industrijama u borbi sa ekonomskim poremećajima.

Međutim, kako bi zakonodavna vlast stekla nadzor nad trošenjem tih sredstava, Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), spikerka Predstavničkog doma, predložila je stvaranje dvostranačkog odbora za borbu sa virusom korona. Ovaj dvostranački odbor, prema njenoj zamisli, imao bi funkciju vršenja nadzora nad merama sprovedenim u cilju suzbijanja pandemije na saveznom nivou, kao i nad transparetnošću potrošnje sredstava iz paketa. Za predsedavajućeg ovog tela predložila je Džima Klajburna (Jim Clyburn), partijskog kolegu i vođu demokratske većine u Predstavničkom domu. Pored toga, Pelosi smatra da je za uspešan rad ovog tela dvostranački sastav izuzetno važan, kako potencijalno ne bi dolazilo do opstrukcije rada među partijama, umesto uspostavljanja zajedničke saradnje.

Kako prenosi CNN, Pelosi je istakla da će odbor u svom sastavi imati stručno osoblje i da će posedovati velika ovlašćenja u pogledu ispitivanja svih aspekata saveznih mera donetih u cilju suzbijanja epidemije virusa korona. Pored toga, Odbor će imati zadatak da osigura da se novac poreskih obveznika pametno i efikasno troši kako bi se spasili životi i pružile olakšice i koristi ekonomiji SAD. Naglasila je i da će ovo telo pored obavljanja nadzora imati i u svom ovlašćenju mogućnost upućivanja sudskih poziva, što će dodatno osnažiti njegovu funkciju.

Iako Pelosi ima nadležnost da predloži stvaranje jednog takvog organa, Kongres mora izglasati njegovo osnivanje. Nakon izglasavanja paketa ekonomske pomoći, naredni sastanak oba doma Kongresa odložen je za 20. april, a zbog razvoja situacije bi mogao biti i dodatno pomeren. Do tada je Pelosin predlog otvoren za kritike njenih političkih oponenata iz Republikanske stranke.

Neki od komentara na njen predlog već su počeli. Naime, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti istakao je u obraćanju za CNN da bi Kongres u narednom periodu trebalo da se fokusira na implementaciju do sada usvojenih zakona, te da svi nadolazeći predlozi, uključujući i predlog Nensi Pelosi, nisu dobrodošli u ovom trenutku. Makarti je istakao  da bi stvaranje jednog takvog novog dvostranačkog odbora bilo suvišno, s obzirom da već posoje tela koja imaju u svojoj nadležnosti nadzor nad sprovedenim mera izvršne vlasti.

Pored Makartija, ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) je takođe istakao svoje neslaganje u pogledu stvaranja ovog organa. Mnučin smatra da su pojačani nadzor i transparentnost bili zahtevi obe partije u Kongresu, ali da ovu funkciju već obavlja nadzorni odbor njegovog ministarstva, koji nadgleda trošenja izglasanih sredstava.


Lazar Subotić