Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izdao je juče, na Strasnu subotu (po gregorijanskom kalendaru), deklaraciju o vanrednom stanju za američku saveznu državu Vajoming zbog panedmije virusa korona, saopštio je Foks njuz. Ovo je prvi put u američkoj povesti da svih 50 saveznih država bude u vanrednom stanju istovremeno.

Inicijalna kapisla je bila to što su juče Sjedinjene Države, s nešto više od 20 hiljada mrtvih od kovida-19, izbile na prvo mesto na svetu, premašivši Italiju po tom broju. Naravno, Italija je manja država i ona ima približno 31 mrtvog čoveka na 100.000 ljudi, ali ako se stopa smrtnosti SAD približi italijanskoj, Sjedinjene Države, piše Vašington post, bi mogle da broje i više od 100.000 mrtvih Amerikanaca. Takođe, SAD imaju najviše potvrđenih aktivnih slučaja na svetu, približno 520 hiljada, dok je Šanija na drugom mestu s 367 hiljada slučajeva manje.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je u četvrtak dobio pismo od republikanca Marka Gordona, guvernera Vajominga, u kome je traženo od Trampa da proglasi vanredno stanje u „Državi ravnopravnosti“, iako je u toj saveznoj državi — koja ima 578.759 stanovnika — toga dana bilo potvrđeno svega 230 slučajeva (juče ih je bilo za 31 više). Isto tako, ova država nema niti jednog preminulog od kovida-19. „Iako Vajoming nije dostigao kobnu situaciju kao pojedine (savezne) države, ova deklaracija će nam pomoći da pripremimo i mobilizujemo resurse koje su nam potrebne“, rekao je Gordon, prenosi Foks njuz.

Što se izbora tiče, u „Kaubojskoj državi“ je trebalo da bude kokus 4. aprila, ali je pomeren za 13 dana.


Luka Totaj