Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bil Veld (Bill Weld) zvanično je okončao trku za nominaciju u okviru Republikanske partije. Tokom kampanje, Veld je osvojio samo jednog delegata u Ajovi, pa je završetak kampanje bio logičan čin.

Bivši guverner Masačusetsa pokušao je da se, kroz kampanju, nametne kao kandidat  Republikanaca koji zagovara borbu protiv klimatskih promena. Međutim, Donald Tramp je predstavljao nesavladivu prepreku za Velda. Poslednji protivkandidat Trampu uputio je kritike na sistem brojanja delegata u Republikanskoj partiji, koji je postavljen tako da Veld nije uspeo da ostvari dobar rezultat ni u rodnom Masačusetsu. Najavljujući kraj svoje kampanje za predsednika SAD, Veld se zahvalio svim pristalicama i donatorima koji su ga podržavali u prethodnih godinu dana, dodajući da se njegova borba za demokratske vrednosti i američku naciju nastavlja i u narednom periodu.

Bil Veld postao je poznat široj američkoj javnosti kada se 2016. godine kandidovao ispred Libertarijanske partije za mesto potpredsednika SAD, odmah iza Gerija Džonsona (Garry Johnson), koji se kandidovao za predsednika. Kako prenosi Politiko (Politico), tokom duela Donalda Trampa i Hilari Klinton, Veld je pozivao glasače da podrže kandidata demokrata. Tek tokom 2019. godine registrovao se kao republikanac, kako bi mogao da se kandiduje za predsednika.

Odustajanjem Velda, Donald Tramp  zvanično postaje kandidat Republikanaca za predsednika SAD. Aktuelni predsednik svoju snagu demonstirao je tokom glasanja u Arizoni, Floridi i Ilinoisu, čime je stekao dovoljan broj delegata da još jednom osvoji republikansku nominaciju za predsednika SAD.


Danilo Savić