Predsednički kandidati Donald Tramp i Džozef Bajden tokom poslednje nedelje kampanje imaće pretrpan raspored u naporima da do narednog utorka privuku što više birača na svoju stranu, u jednoj od najneobičnijih trka za najmoćniju funkciju na svetu.

Tramp nastavlja sa dinamičnom kampanjom u kolebljivim državama, te je tako u ponedeljak posetio Pensilvaniju i obišao tri grada, dok je za ostatak nedelje planiran nastavak proputovanja po SAD – mediji pominju Mičigen, Viskonsin, Nebrasku, Arizonu i Nevadu.

Trampov potpredsednik Majk Pens putuje u Minesotu, čime je potvrđeno da neće ići u samoizolaciju, nakon što je pet njegovih saradnika nedavno testirano pozitivno na virus korona. On je sinoć predsedavao i ultra važnom sednicom Senata, gde je Ejmi Koni Beret imenovana za novog sudiju Vrhovnog suda SAD. Njenim izbor najviše sudsko delo dobija još konzervativnije obrise (sada je većina 6:3 u korist konzervativaca) i to će biti svakako jedan od najvećih legata Donalda Trampa pobedio ili izgubio na ovogodišnjim izborima.

Bajden, sa druge strane, i dalje kampanju vodi u znatno drugačijem formatu od svog protivkandidata. Čini se da „pospani Džo“ nedostatak predizbornih okupljanja nastoji da nadomesti simbolikom, pa će se tako u utorak obratiti simpatizerima iz Vorm Springsa, gradića od svega 400 stanovnika, u kom je 1945. preminuo Frenklin Delano Ruzvelt, simbol izlaska SAD iz Velike depresije.

Da li će ovakvi nastupi biti dovoljni da stanovnici Džordžije prvi put nakon 1992. podrže demokratu, nije lako prognozirati, imajući u vidu da najnovija istraživanja pokazuju postepeno smanjenje razlike između dva kandidata u kolebljivim državama (naročito na Floridi i u Pensilvaniji).

Još uvek nije poznato gde bi se Bajden mogao eventualno zaputiti u danima koji slede. No, sigurno je da će njegova politička družbenica Kamala Haris u utorak boraviti u Arizoni, da bi u petak otputovala u znatno crveniju državu, Teksas. Za vikend se planira njeno pojavljivanje u Detroitu, najvećem gradu Mičigena. Uporedo s tim, nekadašnji predsednik Barak Obama održaće govor u Orlandu na Floridi, još jednoj prelomnoj tački ovogodišnjih izbora.

Prema podacima koje prenosi Si-En-En, do 26. oktobra na izbore se odazvalo više od 60 miliona birača – deo njih je glasao poštom, a u pojedinim državama uveliko su otvorena biračka mesta kako bi se smanjile gužve u situaciji kada broj zaraženih virusom korona nastavlja da raste. U čak 33 države – poput Ajove, Mejna, Mičigena, Ohaja, Teksasa, Džordžije, itd – dostignut je rekord po broju izašlih na rano glasanje u odnosu na prethodni izborni ciklus, dok je ujedno ukupan broj predatih listića prevazišao cifru iz 2016. godine.

Po izlaznosti dosad prednjači Teksas sa preko 7,3 miliona izašlih, što čini 44,3% registrovanih birača. Ova brojka je naročito visoka imajući u vidu da je pre četiri godine u Teksasu na izbore izašlo oko 59% registrovanih glasača. Teksas u korak prate Kalifornija, sa gotovo sedam miliona i Florida gde je dosad predato oko šest miliona glasova.


Nikola Lukić