Kao i ostatak sveta, epidemija virusa COVID 19 nije mimoišla ni SAD. Epidemijom virusa su najviše pogođene savezne države Njujork (New York), Kalifornija (California), Florida (Florida), Nju Džersi (New Jersey) i Vašington (Washington), države koje predstavljaju tradicionalna jaka uporišta demokratskih glasača. Najveći broj zaraženih je trenutno u saveznoj državi Njujork, 4.152 slučaja (19.3.2020), a za njim odmah sledi Kalifornija sa 950 slučajeva (19.3.2020).

Kako je tok izbornog procesa i dalje na snazi, trenutni razvoj situacije može teško da naškodi izbornim planovima demokrata, a naročito razvoj situacije u Kaliforniji i Njujorku, s obzirom da te države donose 55, odnosno 29 elektora. U četvrtak uveče (19.3.2020), u Kaliforniji je broj zaraženih porastao na 950, dok je potvrđeno 18 smrtnih slučajeva, a radnici u javnom zdravstvu i dalje prijavljuju nedostatak kompleta za testiranje, pa se stvarni broj slučajeva teško može kvantifikovati.

Koliko ovo može biti veliki problem za stanovnike Kalifornije, u svojim projekcijama je izneo guverner Gavin Njusom (Gavin Newsom). Njegov tim je procenio da će u narednih 8 nedelja više od 56% populacije te savezne države biti zaraženo virusom COVID 19, što numerativno iznosi oko 25,5 miliona stanovnika, a što je pismenim putem predočio i predsedniku Trampu, prenosi magazin The Hill. U istom pismu traži dopremanje bolničkog broda na obale Los Anđelesa, kako bi rasteretili trenutni zdravstveni sistem države Kalifornija.

Ipak, ostaje pitanje koliko je guverner Njusom bio iskren u svojim projekcijama, a koliko je u pitanju ponovna politizacija problema od strane demokrata, kao što je to nedavno učinio Džo Bajden (Joe Biden). U četvrtak uveče, guverner Njusom je izdao naredbu kojom od građana zahteva ostanak kod kuće, što će podrazumevati i delimičnu obustavu radu u nekim sektorima. Sektori koji će ipak nastaviti sa radom, poput uslužnog, energetskog, prehrambenog i sl. u svojim redovima imaju najviše zaposlenih Latinoamerikanaca i Afroamerikanaca, tako da će oni biti najviše izloženi potencijalnoj zarazi, a ne treba prenebegnuti činjenicu da ove grupe predstavljaju tradicionalne glasače Demokratske partije. Stoga, naredni potezi guvernera Njusoma, moraju biti izuzetno pažljivo planirani, kako demokratski kandidat na predsedničkim izborima, ne bi doživeo sudbinu Hilari Klinton na Floridi 2016. godine.


Lazar Subotić