Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden (Joseph Biden) izrazio je sumnju da će se Nacionalna demokratska konvencija održati u julu, prenosi Vašington Post (Washington Post). Nije isključeno da će predsednički kandidat predložiti da najveće partijsko okupljanje, koje je zakazano u periodu od 13. do 16. jula u Milvokiju, bude odloženo ili organizovano na drugačiji način.

U intervjuu, koji je emitovan u utorak na Em-Es-En-Bi-Siu (MSNBC), Bajden je rekao da je teško zamisliti održavanje konvencije u julu, s obzirom na pandemiju virusa korona i zabranu okupljanja velikog broja ljudi. On je napomenuo da je jedan od razloga zakazivanja konvencije sredinom jula bilo usklađivanje konvencije sa letnjim Olimpijskim igrama, koje su bile zakazane za 24. jul. Međutim, usled odlaganja olimpijskih igara za sledeću godinu, Bajden je povećao izglede da Nacionalni demokratski komitet odloži konvenciju, jer „sada ima više vremena“.

Kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije veruje da će se izbori održati u novembru, ali da će postupak glasanja biti drugačiji. On je predložio glasačke listiće koji se šalju poštom ili drajv-in glasanje (drive-in voting). Dodao je i da ne postoji racionalan razlog za odlaganje ili nesprovođenje izbora, jer oni mogu biti organizovani onlajn (online), uz glasanje na daljinu. „Treba da budemo sigurni u našu sposobnost da vodimo svoju demokratiju dok se bavimo pandemijom. Možemo raditi oba,“ naglasio je Bajden.

Tokom intervjua, Bajden se suzdržao od pozivanja Bernija Sandersa (Bernie Sanders) da napusti izbornu trku. „Neću mu reći da ostane u trci ili izađe iz nje, to je njegova odluka. Ipak, siguran sam da ću ja biti kandidat, čak ne vidim kako bi se to promenilo,“ rekao je Bajden osvrnuvši se na izjavu senatora iz Vermonta. Naime, Berni Sanders je u ponedeljak rekao da i dalje veruje da za njega postoji „uzak“ put ka nominaciji.

U naredne dve nedelje Bajden će formirati grupu u okviru svoje kampanje, koja će do sredine aprila proveriti potencijalne kandidate za potpredsednika. Na listi će biti između 6 i 10 kandidata, a među njima će se naći i guvernerka Mičigena, Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer).

Favorit za predsedničkog kandidata obavezao se da će izabrati ženu kao kandidata za potpredsedničko mesto u televizijskom duelu sa svojim demokratskim rivalom Bernijem Sandersom. Ono što je zanimljivo, do sada nijedna žena nije bila predsednica ni potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država.


Ivana Vulović