Da ova godina ne ide baš na ruku Donaldu Trampu i njegovoj administraciji pokazali su događaji iz američke savezne države Mičigen. Nakon pandemije i masovnih gubitaka poslova, stigla je vest da su brane Sanford i Edenvil na reci Titabavase popustile nakon obilnih padavina koje su zahvatile region prethodnih dana. Prema navodima USA Today, urbane sredine okruga Midlend bi se mogle naći pod vodom do visine od devet stopa. Guvernerka savezne države Mičigen i predstavnica demokrata, Grečen Vitmer, u utorak je proglasila vanredno stanje u okrugu Midlend i naredila evakuaciju ugroženih područja.

Tramp je u Mičigenu na prethodnim izborima 2016. godine pobedio tesnom većinom nad svojom suparnicom Hilari Klinton i odneo 16 elektorskih glasova, a pobedu je ostvario na talasu nezadovoljstva građana koji je izazvao sve lošiji životni standard, uz obećanje da će se situacija popraviti. Šanse da će ponoviti pobedu u tradicionalno demokratskoj državi umanjila je pandemija virusa korona koja je ozbiljno uzdrmala ovu saveznu državu. U ”Državi velikih jezera” virus korona je doveo do 50.000 zaraženih i 5.000 preminulih. Ogromna je šteta i u ekonomskom smislu. Prema navodima portala Politico, skoro 30% radnika je tražilo pomoć države. Pored svega, došla je i situacija sa poplavama.

Prema rečima guvernerke Vitmer, šteta je katastrofalna i sa dugoročnim posledicama. Ono što bi moglo da uteši građane bar malo je guvernerkina najava da će preuzeti sve što je u njenoj moći da kazni odgovorne za ovaj problem. Da odgovorne neće morati daleko tražiti govori vest Detroit Free Press-a. Novinari ovog lista navode da je vrlo sporna u čitavoj situaciji činjenica da brana Edenvil nema dozvolu za rad od 2018. godine upravo zbog nemogućnosti da izdrži velike poplave. Li Miler, arhitekta i menadžer u firmi Boyce Hydro u čijem su vlasništvu obe brane, odbio je da da izjavu za medije. Federalne vlasti će, bez ikakve sumnje, učiniti sve da do kažnjavanja i dođe. Aktuelni američki predsednik će nastojati popraviti položaj među glasačima u ovoj državi, jer ankete koje prenosi FiveThirtyEight govore da je Tramp u osetnom zaostatku za Bajdenom u ovoj saveznoj državi.

Predsednik se brzo putem svog Tviter naloga obratio građanima i rekao da nema razloga za paniku i da će nadležne službe pomno pratiti situaciju. Najavio je i svestranu pomoć federalnih organa, pre svega FEMA-e (Federalne agencije za krizne situacije). Da poplava neće poremetiti energičnog Trampa pokazala je njegova poseta pogonu Forda u predgrađu Detroita u kom je održao govor posvećen borbi protiv pandemije. Posetom Mičigenu, nakon Pensilvanije i Arizone, nastavio je svoju post-pandemijsku kampanju za izbore 3. novembra čime je očigledno i očekivano preuzeo inicijativu u odnosu na svog suparnika kada su u pitanju posete ključnim saveznim državama.

Potencijalno nespretno reagovanje federalnih vlasti po pitanju poplave, zajedno sa velikim brojem zaraženih i još većim brojem ekonomski uništenih građana, ”potopilo” bi sve šanse republikanaca za ponovno osvajanje Mičigena. Zato nema sumnje da će republikanci i Tramp učiniti sve da pomognu ovoj saveznoj državi.


Aleksandar Bogićević