U intervjuu za MSNBC, senatorka iz Minesote i doskorašnji predsednički kandidat Demokratske stranke, Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar) je izjavila da će se povući iz kandidature za potpredsednika demokratskog kandidata Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Iako je do skoro kotirana kao jedan od glavnih kandidata za potpredsedničko mesto, činjenica da je tokom učešća na preliminarnim izborima ostvarila veoma loše rezultate među afroameričkom grupom birača, te da bi njena kandidatura mogla imati negativne posledice na Bajdenov učinak među afroameričkim stanovništvom i time rizikovala gubitak baze koja je demokratama potrebna za pobedu, Klobučar je donela racionalnu odluku u cilju uspeha svoje stranke da se povuče iz potencijalne kandidature.

Takođe, njena nesreća je u tome što dolazi iz Minesote, savezne države u kojoj se desilo ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), koje je pokrenulo masovne proteste širom zemlje. Zbog svojevremenog obavljanja funkcije lokalnog tužioca u Mineapolisu (gradu u kom se desilo ubistvo), Klobučar je dovedena u centar pažnje. Suočila se sa oštrom kritikom zbog toga što je odbijala da krivično goni policajce optužene za korišćenje preterane sile protiv osumnjičenih Afroamerikanaca. Više od dvadeset pripadnika afroameričke i populacije iz manjinskih grupa stradalo je u sukobima sa policijom za vreme njenog mandata.

„Ovo je istorijski trenutak i Amerika ga mora iskoristiti. Trenutak je da za potpredsednicu bude izabrana Afroamerikanka“, istakla je Klobučar u razgovoru za MSNBC.

Kako ističe CNN, vrlo je verovatno da će kandidat za potpredsednika biti afroamerikanka Kamala Heris (Kamala Harris), senatorka iz Kalifornije. Njene šanse da bude izabrana za potpredsednicu su naglo porasle sa izbijanjem epidemije virusa korona i ubistvom Džordža Flojda. Iako za vreme svog mandata kao državni tužilac Kalifornije nije ostavila dobar utisak svojim radom, Heris je protekle mesece iskoristila za „oporavak“ svoje reputacije. Otvoreno je kritikovala odluku guvernera savezne države Džordžija (Georgia), Brajana Kempa (Brian Kemp) da u sred epidemije „otvori“ državu, a zapaženo je prošla i kritika upućena gradonačelniku Atlante, s obzirom da je reakcija policije prema demonstrantima bila vrlo brutalna. Svakako, Heris predstavlja osobu koja zasigurno može obezbediti podršku velikog broja afroameričkih glasača, prenosi magazin Forbes.

Međutim, Ejmina uloga će i dalje biti značajna iz ugla glasova i važnosti za stranku. Klobučar kao centristički orijentisana političarka može značajno doprineti u „povezivanju redova“ među podeljenim demokratama, kao i obnavljanju podrške među belim stanovništvom pred predstojeće izbore.


Lazar Subotić