Tviter objava Meta Dradža (Matt Drudge) od 15. februara otkrila je jedno od potencijalnih lica koji bi mogli da se nađu na poziciji potpredsednika u narednom mandatu. Naime, kako Dradž riport (Drudge Report) prenosi, Majkl Blumberg razmatra opciju predlaganja Hilari Klinton za svog kandidata za potpredsednika.

Iz Blumbergovog tima informaciju nisu negirali i čini se da takva opcija nije isključena iz razmatranja. Džejson Šehter (Jason Schechter), šef tima za komunikacije Blumbergove kandidature, dao je prilično neodređeni komentar u svom obraćanju medijima: „Usredsređeni smo na primarne izbore i debatu, ne na spekulacije o potpredsedniku“.

Iako su Blumberg i Klinton sarađivali u ranijim periodima svojih karijera, Dradž riport navodi da je ovakva odluka stvar proračuna zasnovanog na istraživanjima javnog mnjenja: „Izvori bliski Blumbergovoj kampanji prenose da ovaj kandidat razmišlja o Hilari kao učesnici u izbornoj trci, nakon što su analize javnog mnjenja pokazale da je kombinacija Blumberg-Hilari na glasačkom listiću strašna sila“.

Jedan od indikatora o validnosti Dradžove objave jesu i navodna razmišljanja Blumberga o promeni svog prebivališta iz Njujorka u Kolorado ili Floridu, kako bi izbegao ograničenja koje Ustav SAD nameće u pogledu mogućnosti da oba kandidata sa listića (kandidat za predsednika i potpredsednika) imaju prebivalište u istoj državi.

Sa druge strane, iako je više puta ponovila da neće učestvovati u izbornoj trci za predsednika, Klintonova nije dala svoj eksplicitan odgovor u pogledu mogućnosti da bude running mate nekome od predsedničkih kandidata. Istina, ona jeste u prošlonedeljnom gostovanju kod Elen Dedženeris (Ellen DeGeneres) na pitanje o tome da li je razmišljala o vršenju dužnosti potpredsednika rekla: „Pa, to se neće desiti. Ali, verovatno ne“, i dodala: „Nikad ne kažem nikad jer verujem u služenje svojoj državi, ali to se nikada neće desiti“.

U svakom slučaju, Majk Frajoli (Mike Fraioli), strateg Demokrata, smatra da će svakako jedna od dve osobe na izbornom listiću Demokrata biti žena, bilo na poziciji predsednika ili potpredsednika.

Jedna od verovatnih posledica odabira nekadašnje državne sekretarke za potpredsedničkog kandidata demokrata bila bi dodatno narušavanje odnosa između umerenog i progresivnog krila unutar Demokratske partije. Sve to u trenutku kada je demokratama jedinstvo potrebnije neko ikada ranije. Umesto neophodne „maslinove grančice“ progresivcima, čini se da bi odabir Hilari Klinton izazvao produbljivanje jaza između već dobrano podeljenih demokratskih frakcija. Sasvim je moguće da bi se među pristalicama Bernija Sandersa stvorio ogroman osećaj nezadovoljstva. U takvim okolnostima, Donald Tramp bi imao još veće šanse za uspeh 3. novembra 2020. godine.

Naravno, čak i da se Blumberg opredeli za Hilari, čak i da ona prihvati da sa njim trči predsedničku trku, najpre Blumberg treba da pobedi na unutarstranačkim izborima demokrata. Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Blumberg, trenutno, nije favorit. Dok se Sandersu daje 25% podrške, a Bajdenu 17%, 15% ispitanika bi najradije videlo nekadašnjeg gradonačelnika Njujorka kao demokratskog kandidata. S obzirom Blumbergove cifre imaju tendenciju rasta, kao i da ima više nego dovoljno novca da trči trku do kraja, ne treba ga pre vremena otpisivati.

Imajući u vidu od izbori sistem demokrata, treba ukazati da konačan trenutak odlučivanja o predsedničkom kandidatu jeste izborna konvencija, koja se, po tradiciji, održava u periodu od jula do septembra izborne godine. Tek tada će se znati kakva će biti sudbina i Majkla Blumberga i Hilari Klinton.


Mina Radončić