Globalna pandemija virusa korona već je odnela gotovo 40.000 ljudskih života, a Sjedinjene Države su jedna od zemalja koje su najsnažnije pogođene ovim virusom. Imajući u vidu njihov značaj za svetsku ekonomiju, jasno je da će biti teško sprečiti globalnu ekonomsku krizu. Kada je očigledno da je svetska kriza na pomolu, i da u njoj niko neće biti pošteđen, veliki igrači sedaju za pregovarački sto.

Ipak, specifičnost situacije uzrokovala je da umesto za pregovaračkim stolom, o mehanizmima rešavanja aktuelnih i nadolazećih kriza, Donald Tramp i Vladimir Putin razgovaraju telefonskim putem. Inicijator je ovoga puta bio američki predsednik, a ključne teme razgovora odnosile su se na najaktuelnija pitanja u ovom trenutku: širenje virusa korona i stanje na tržištu nafte.

Podsetiću da je prethodnih nedelja došlo do drastičnog pada cene nafte na svetskom tržištu. Pad je došao kao posledica neuspelih pregovora između Rusije i Saudijske Arabije o produžetku tzv. sporazuma „OPEK plus“. Saudijska Arabija, koja je predstavljala zemlje OPEK-a u ovim pregovorima, zatražila je da zbog smanjena potrošnje nafte uzrokovanog globalnom pandemijom, Rusija smanji svoju proizvodnju. Kako je ova to odbila, zemlje OPEK-a su na ovo gledale kao na objavu „naftnog rata“, te su i one odgovorile povećanjem proizvodnje. Sve navedeno, dovelo je do najvećeg dnevnog pada cene nafte u poslednje tri decenije.

Niska cena nafte može ozbiljno da ugrozi i američku proizvodnju ovog energenta, stoga je i razumljivo nastojanje Sjedinjenih Država da pripomognu u rešavanju krize. Neposredno pre razgovora sa ruskim predsednikom, Tramp je uključujući se u emisiju „Fox & Friends“ rekao nešto za šta je verovatno smatrao da nikada neće izgovoriti: „Potrebno nam je povećanje cene nafte!“

Nakon razgovora, Bela kuća je potvrdila, da su se dvojica državnika složila da moraju raditi zajedno na suzbijanju pandemije i ozdravljenju svetske ekonomije nakon nje. Format koji su smatrali najadekvatnijim za borbu protiv ove globalne krize je Grupa-20 (G20). Sastanak lidera najmoćnijih ekonomija sveta najavljen je za četvrtak i njime će predsedavati saudijski kralj Salman.

Što se tiče pomenute „naftne krize“, Tramp i Putin su potvrdili da je održavanje energetske stabilnosti u ovom trenutku od primarnog značaja. S tim u vezi, dogovoreno je da se bavljenje ovim pitanjem nastavi kroz redovne kontakte ministara energetike dveju zemalja, ne isključujući mogućnost ponovnog direktnog kontakta dvojice lidera.

Takođe, obe strane su izrazile zabrinutost zbog daljeg širenja virusa korona, bez obzira na prilično stabilnu situaciju u Rusiji u kojoj je potvrđeno „samo“ dve hiljade obolelih. Kako je to saopštio Kremlj, predsednici su se saglasili o potrebi tešnje saradnje u borbi protiv pandemije.

Državnici su takođe razgovarali i o situaciji u Venecueli i ovom prilikom je Tramp ponovio da Amerika podržava demokratsku promenu vlasti u ovoj zemlji koja bi dovela do kraja političke i ekonomske krize. Potvrđeno je, da je u telefonskom razgovoru bilo reči i o trgovini između Sjedinjenih Država i Rusije.

Na kraju, valja pomenuti i veoma blagonaklon ton kojim je Donald Tramp najavio svoj razgovor sa ruskim predsednikom, kao i reči koje je tom prilikom koristio. Istakavši kako je dijalog sa Rusijom neophodan, on je rekao i da su problemi koje Amerika ima sa Rusijom, mnogo bezazleniji u odnosu na probleme sa nekim drugim zemljama. Tramp se takođe dotakao i dobrih odnosa koje su ove dve sile imale u prošlosti, naglasivši ogromnu žrtvu koju je ruski narod podneo u borbi protiv nacizma u Drugom svetskom ratu.

Iako je Tramp najavio da će mu se Vladimir Putin verovatno danas obratiti i sa zahtevom za ukidanje američkih sankcija Rusiji, za sada nemamo zvanične potvrde da se o ovome razgovaralo. Stav Trampa po ovom pitanju je do sada bio prilično tvrd, ali geometrijska progresija kojom se virus širi u Americi i ruska pomoć koja bi u tom slučaju itekako dobro došla, mogla bi naterati američkog predsednika da o ovom pitanju još jednom razmisli. U svakom slučaju, raduju kontakti dve svetske sile na najvišem nivou.

Pandemija koja je pogodila čovečanstvo i ekonomska kriza koja će iz ovoga izroditi mogu biti pobeđene samo ukoliko veliki igrači u toj borbi sarađuju. Ako suverenisti likuju zbog toga što su države zatvorile granice i okrenule se sebi, međunarodna saradnja i solidarnost u rešavanju ove krize mogu biti potvrda da i globalisti još uvek imaju šta da kažu.


Sava Mitrović