Prvi preliminarni izbori – šta možemo da očekujemo u Nju Hempširu?

Nakon kokusa u Ajovi i održane osme debate među kandidatima za demokratsku nominaciju, sutra će u Nju Hempširu (New Hampshire) biti održani prvi unutarstranački izbori. Na ovim izborima kandidati Demokratske partije će se boriti za 24, a kandidati Republikanske partije za 22 delegata. Moglo bi se reći, zanemarljiv broj, imajući u vidu da će se demokrate na unutarpartijskim izborima boriti za preko 4000 delegata, a republikanci za gotovo 2500. Međutim, sama činjenica da dolaze posle haosa sa rezultatima u Ajovi, i imajući u vidu da se kandidati tek pozicioniraju u trci, znači i da su ulozi mnogo veći nego što se to u prvi mah može učiniti.

Prajmarisi u Nju Hempširu, održavaju se u obe partije po polu-zatvorenom sistemu (semi-closed primary). To podrazumeva, da će pored registrovanih birača jedne partije, na njima moći da glasaju i građani koji se izjašnjavaju kao ,,neopredeljeni“, ali ne i oni koji su registrovani kao birači druge partije.

Za demokrate, ovi izbori dolaze samo dan nakon što su objavljeni kompletni rezultati kokusa u Ajovi, gde je nakon svih problema sa brojanjem glasova, tesnu pobedu odneo Pit Butidžidž (Pete Buttigieg) osvojivši 13 delegata, jednog više od Bernija Sandersa (Bernie Sanders). Upravo se Sanders, prema anketama čije rezultate prenosi portal FiveThirtyEight, smatra favoritom za pobedu u Nju Hempširu. Kako prenosi ovaj sajt, Sandersove šanse da osvoji najviše delegata u Nju Hempširu su 64%, dok je drugi favorit Batidžidž sa 30%. Raspored snaga nije puno drugačiji, ni ako pogledamo istraživanja čiju agregaciju vrši portal RealClearPolitics. Prema tim istraživanjima, Sanders je takođe prvi, Butidžidž drugi, dok Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i Džo Bajden (Joe Biden) dobrano zaostaju. Neko ko bi potencijalno mogao da bude iznenađenje, a trenutno se u većini istraživanja kao peti favorit kotira senatorka iz Minestote, Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar).

U svakom slučaju, uprkos značajnoj psihološkoj prednosti koju bi kandidat koji pobedi u Nju Hempširu ostvario, daleko od toga da će išta biti poznato nakon sutrašnjih preliminarnih izbora. Već 22. februara očekuje nas kokus u Nevadi, a nedelju dana nakon toga i izbori u Južnoj Karolini. Međutim, za izvođenje bilo kakvih zaključaka treba sačekati tzv. „Super utorak“, zakazan za 3. mart, kada će se kandidati boriti za više od trećine ukupnog broja delegatskih mesta.

Što se republikanaca tiče, stvari su tu prilično jasne. Ako je i bilo nekih dilema, posle zvaničnog odustajanja Džoa Volša (Joe Walsh) iz predsedničke trke, sve ih je manje. Kandidat koji će pokušati da ugrozi Donalda Trampa (Donald Trump) jeste Bil Veld (Bill Weld), a prema poslednjim istraživanjima koje je objavio portal FiveThirtyEight, šanse su 84% Tramp vs. 16% Veld.


Sava Mitrović