U noći između utorka i srede u Čarlstonu (Južna Karolina) održana je deseta po redu debata kandidata za demokratsku nominaciju. Odigrala se uoči veoma značajnih izbora u Južnoj Karolini i nastupajućeg Super utorka. Nakon uverljive pobede na kokusu u Nevadi, lider po broju delegata, Berni Sanders, doživeo je sudbinu Majkla Blumberga sa prošle debate i prošao je kroz „toplog zeca“ jer su se protivkandidati utrkivali ko će mu uputiti više kritike. Široko polje umerenijih kandidata poput Bajdena, Butidžidža, Klobučar, pa i Stajera, su ocenili da je ovo poslednji trenutak da pozicioniraju sebe nasuprot Sandersu, u nadi da će neko od njih isplivati kao kredibilniji centristički kandidat nakon narednih izbora.

Za očekivati je da neki od centrističkih kandidata koji lošije prođu na izborima u Južnoj Karolini ispadnu iz trke i na taj način konsoliduju umereni spektrum birača demokrata i time pruže veću šansu nekom od preostalih kandidata da ugrozi Sandersa.  Senatoru iz Vermonta se najviše zameralo da njegova politika ne može ujediniti demokratsko biračko telo, kao i da njegove ideje ne privlače nezavisne glasače i umerene republikance, koji su neophodni kako bi se u novembru pobedio Donald Tramp.

U napadima su prednjačili Džo Bajden i Pit Butidžidž. I dok je Bajden najviše kritikovao Sandersa zbog njegovih stavova o spoljnoj politici, simpatija prema Kubanskoj revoluciji i Fidelu Kastru, kao i zbog njegovog nedovoljno jasnog stava po pitanju kontrole naoružanja, Butidžidž je izneo tvrdnju da bi Sandersovo osvajanje nominacije gotovo sigurno dovelo do poraza demokrata na izborima za Kongres i potencijalnog gubitka većine u Predstavničkom domu. Po Butidžidževim rečima, demokratskim kandidatima u pojedinim državama bi bio znatno otežan posao ukoliko bi morali da brane Sandersove progresivne politike u oblasti zdravstva, obrazovanja ili poreskog sistema. Neočekivano, Sanders je ovoga puta bio napadan i od Elizabet Voren, njegove dosadašnje saveznice sa progresivnog spektra, koja je dovela u pitanje Sandersov učinak u promovisanju progresivnih politika.

Sanders je uglavnom apsorbovao napade dobro uvežbanim odgovorima, pre svega u pogledu njegovih ideja za politike zdravstva, obrazovanja, pa i kritici američke spoljne politike. Na krilima pobede u Nevadi, u kojoj je okupio najširu demografsku koaliciju glasača, naveo je da su optužbe da ne može okupiti demokrate lažne i da je pobeda u Nevadi to i dokazala.

Izbori u Južnoj Karolini će biti jedna od poslednjih prilika da Bajden donekle povrati šansu za nominaciju. Od starta predizborne kampanje, tvrdio je da je on jedini kandidat koji može da okupi najširu moguću koaliciju glasača manjinskih zajednica, a posebno Afro-amerikanaca, koji u Južnoj Karolini čine oko 60% demokratskih birača. Bajden je bio samouveren i energičan na poslednjoj debati, a u njegovom timu se nadaju da će pobeda u Južnoj Karolini okrenuti stvari u njegovu korist.

Po najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, razlika između Bajdena i Sandersa u ovoj državi se smanjuje i Bajden sada ima samo tri do pet procenta veću podršku od Sandersa, što ne mora ništa da znači u predvečerje izbora. Bajden je u debati morao da obraća pažnju na još jednog protivnika, koji nema velikih šansi da dođe do nominacije, ali ima veliku podršku u Južnoj Karolini, a to je milijarder Tom Stajer. Stajer je potrošio dosta resursa kako bi dobio podršku upravo afro-američkog biračkog tela. Zato je Bajden i zabrinut da rasipanje glasova sa ovog spektra biračkog tela može ugroziti njegove šanse.

Drugi milijarder kome se daju veće šanse za pobedu nego Stajeru, Majkl Blumberg, imao je nešto bolji nastup u Južnoj Karolini nakon fijaska u Nevadi. Uprkos tome što neće biti na glasačkom listiću u ovoj državi i postaje stvarni takmac tek na izborima na Super utorak, Blumberg je „skinuo rđu“ nakon dugogodišnjeg odsustva iz debata i uspeo da promoviše svoje poruke o budućnosti SAD i ekonomskom razvoju. Uprkos tome što je nakon Sandersa bio meta najviše napada i kritika, i sam se pridružio ostalim kandidatima u napadima na Sandersa.

Izbori u Južnoj Karolini biće prilika za svojevrsno čistilište na „umerenom“ ili „centrističkom“ krilu kandidata demokrata. Ukoliko do toga dođe, Sanders bi mogao da ima mnogo izazovniji nastavak predizborne kampanje. Ipak, mnogo više ćemo znati nakon Super utorka i unutarpartijskih izbora u 16 država i prisajedinjenih teritorija, među kojima su i Kalifornija i Teksas, države koje nose ogroman broj delegata.


Redakcija